Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.03.14

Koronavírus: Zalában péntekig több mint 36 ezer embert oltottak be

Zala megyében a kormány által meghatározott oltási terv szerint – a rendelkezésre álló oltóanyag készleteknek köszönhetően - gyors ütemben, több célcsoportra kiterjedően halad az immunizálás.

A kormány jelenlegi elsődleges célja, hogy a regisztrált 80 éven felüliek oltását mielőbb befejezze. Ennek érdekében minden eddiginél több vakcinát használunk fel a héten az idősek oltására, mind a háziorvosi rendelőkben, mind pedig a kórházi oltópontokon, ahová a háziorvosok kijelölése alapján érkeznek az oltásra regisztrált személyek.

nagykanizsa-koronavirus-vedooltas.jpg

(Horváth Ágnes háziorvos beolt egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával nagykanizsai rendelőjében 2021. március 5-én. Fotó: MTI/Varga György)

A legidősebb korosztályra azért fektetünk kiemelt hangsúlyt, mert bár a betegséget bárki elkaphatja, mégis náluk a legmagasabb a kockázati tényező.

A korábbi gyakorlattól eltérően az AstraZeneca vakcina már 60 év felettiek számára is igénybe vehető. Az immunizálás ezzel az oltóanyaggal ebben a korcsoportban a háziorvosi praxisokban történik és az alkalmazási előírás változásának köszönhetően az idős korosztályt érintő oltási tevékenység is hatékonyabbá vált. Továbbá a kórházi oltópontokra a 60 év alatti krónikus betegek sms-en történő kiértesítés alapján kaptak behívást a vakcina felvételére.

Az oltási folyamatban Zala megyében jelenleg valamennyi háziorvosi praxis részt vesz, rajtuk kívül további 4 oltóponton, 12 oltási helyszínen látják el az oltásra jogosultak vakcinációját.

Az oltási tervben soron következő célcsoportot a védekezésben résztvevő rendvédelmi szervek képezik. Ezen a héten az ő oltásuk is megkezdődött.

Az említett oltási tevékenységeken kívül folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális intézmények 2. körös immunizálása is. Ezt a feladatot a héten két mobil oltócsoport látja el.

Zalában ezidáig több mint 36.000 ember beoltása valósult meg - közölte pénteken honlapján a Zala Megyei Kormányhivatal.

A vasárnap reggeli adatok szerint 8863 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 516 490 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 162 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 952 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 351 891 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 147 647 főre emelkedett.  8764 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1005-en vannak lélegeztetőgépen - írta az állami koronavirus.gov.hu oldal.