Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.05.10

Kiesett a hordszékből, meghalt a szállított beteg Zalában

Az 1977-ben született csurgói, valamint az 1975-ben született sárhidai férfiak egy kft. alkalmazásában állva gépkocsivezetői-betegkísérői munkakörben betegszállítási feladatokat láttak el.

A férfiak ennek keretében a munkáltatójuk gépkocsijával megjelentek 2018. május 04. napján 15 óra 30 perc körül egy Zalaegerszeg, Kosztolányi Dezső úti lépcsőháznál, hogy az első emeleti lakásában élő, járásképtelen, néhai sértettet -egy nőt- a Zala Megyei Szent Rafael Kórházba szállítsák vesedialízisre.

betegszallito.jpg

Az egészségi állapota miatt járásképtelen nőnek a lakásból a beszállítást végző gépkocsihoz történő mozgatásához a férfiak egy kerekes hordszéket használtak, melyben a nőt a lakásban elhelyezték, azonban őt az erre rendszeresített biztonsági heveder becsatolásával a székben nem rögzítették, amely ellentétes a biztonságos betegszállítás elveivel.

Amikor a betegszállítók az általuk mozgatott kerekes hordszéken szállított nővel a lépcsőház bejárati ajtajához értek, a két férfi által mozgatott hordszék megbillent, és ennek következtében a székben – biztonsági hevederrel nem rögzített - nő kiesett a hordszékből és a lépcsőház előtti betonnal borított területre zuhant.

A balesetet észlelték a férfiak, és a nőt ezt követően – a tervezett dialízisre szállítás helyett- a kft. gépkocsijával a Zala Megyei Szent Rafael Kórház sürgősségi ellátására szállították. A baleset következtében a néhai sértett számos nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A balesetet követően folyamatosan végzett adekvát kórházi orvosi ellátás és kezelés alatt a nő 2018. május 11.-én elhunyt. A nő sorsszerű megbetegedései mellett a balesetben elszenvedett sérülések együttesen vezettek a nő egészségi állapotának romlásához, a kórfolyamat kedvezőtlen irányba fordulásához és a halál bekövetkezéséhez.

A baleset bekövetkezésének, a nő földre zuhanásának az volt az oka, hogy a férfiak nem rögzítették a beteget az általuk használt kerekes hordszékben az erre rendszeresített biztonsági heveder bekapcsolásával, és így a hordszék megbillenésekor a be nem csatolt heveder nem tudta megakadályozni az idős asszony kizuhanását a szállítóeszközből.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség foglalkozás közben elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a napokban - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.