Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.22

Kanizsai hajléktalanokkal szavaztatott Várföldén, bíróság elé áll

A  vádlott – akinek  egyik  családtagja  jelölt  volt  az  önkormányzati választáson – 2019  szeptemberében  megkeresett  három  nagykanizsai hajléktalant, hogy jelentkezzenek be állandó lakosként egy várföldei ingatlanba, az októberi önkormányzati választáson pedig szavazzanak majd az általa megnevezett személyekre.

varfolde.jpg

A fiktív bejelentkezésért fejenként ezer forintot, a szavazásért pedig egyenként ötezer forintot ígért. A  hajléktalanok  az  ajánlatot elfogadva öt nappal a választás előtt a megbízójuk által hozott fiktív bejelentőlapokkal bejelentkeztek a várföldei ingatlanba, amely után megkapták az ígért ezer forintot.

A  vádlott a választás napján a három hajléktalant Nagykanizsán egy gyorsétteremben megvendégelte, majd autóval Várföldére szállította őket, ahol az italboltban bort fizetett  nekik.  

Itt magyarázta el, hogy  melyik polgármesterjelöltre és képviselőjelöltekre kell szavazniuk, de a biztonság kedvéért egy-egy cédulára a neveket is felírta, és a névjegykártyáját is átadta azzal, hogy a nevek megjegyzése után ezeket a papírokat semmisítsék meg.

A hajléktalanok a választáson a megjelölt emberekre adták le a voksukat, majd ezt követően az italboltban megkapták a megígért pénzt - olvasható a Zalaegerszegi Törvényszék nyilvános tárgyalási jegyzékében.

A választási rendje elleni bűntett minősítésű ügyben elsőfokú nyilvános előkészítő ülés során a vádlott, S.R. kihallgatása várható. Az ügy tárgyalását dr. Gergye Tamás tanácselnök vezeti, az első tárgyalási nap május 27-én lesz Zalaegerszegen.