Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.02

Jósnőnek adta ki magát két férfi Zalában

Másodfokon hozott ítéletet a Zalaegerszegi Törvényszék annak a két férfinak az ügyében, akik átoklevétel címén több tízezer forintot követeltek a hiszékeny sértettől.
A bíróság által megállapított tényállás szerint a sértett 2016. augusztus 31. napján Facebookon keresztül ismerkedett meg a „Kiss Rozália” néven regisztrált I. rendű vádlottal.

joslas.jpg

A férfi közölte a sértettel, hogy jósnőként jövendőmondással és átoklevétellel foglalkozik. Mivel a sértett ebben az időszakban anyagi és családi problémákkal küzdött, megállapodott az I. rendű vádlottal és annak élettársával – a II. rendű vádlottal –, hogy leveszik róla és családjáról a rontást.

A vádlottak állították, hogy az átoklevétel megtörtént, a sértett azonban nem tudta kifizetni a „szolgáltatást”, ezért Facebookon és telefonon 2016. szeptember 2–9. között több alkalommal az átok visszavételével, illetve feljelentéssel fenyegették a sértettet. A következményektől tartva a férfi 80.000,- forintot utalt át a II. rendű vádlott számlájára.

Az ügyben 2018. májusában elsőfokon a Zalaegerszegi Járásbíróság bűnösnek mondta ki a vádlottakat társtettesként elkövetett önbíráskodás bűntettében, ezért őket egyenként 300.000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A Zalaegerszegi Törvényszék 2018. november 30-án mindkét vádlott tekintetében megváltoztatta az elsőfokon hozott ítéletet. Megállapította: azzal, hogy az általuk biztosított „szolgáltatások” ellenértékének kifizetését követően további összegeket követeltek a sértettől, az önbíráskodás mellett társtettesként elkövetett zsarolás bűntettét is megvalósították. Erre tekintettel a tanács a már megállapított pénzbüntetésen túl egyenként 47.750 forint vagyonelkobzásra ítélte a vádlottakat.

Az ítélet – a további bűncselekmény megállapítása miatt - nem jogerős, mind vádlottak védője, mind az ügyészség 3 napot tartott fenn a fellebbezés megfontolására - értesült honlapunk Dr. Bartalné dr. Mentes Judittól a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől.