Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.07

Inkább a vadat üssék el, minthogy egy másik autónak vagy fának ütközzenek! - javasolják a zalai zsaruk

Az elmúlt napokban két olyan baleset is történt Zala megyében, amelynek szereplői sajnos ismét autósok és az útra kirohanó vadak voltak.

Kedden este 20 óra körüli időben Nagykanizsa irányából Zalaegerszeg felé hajtott egy 64 éves magyarszentmiklósi férfi, aki elé a 74-es főúton kiugrott egy szarvastehén.

A baleset során személyi sérülés nem történt, azonban az autóban komoly kár keletkezett, a szarvas elpusztult.

magyarszentmiklos-vadbaleset.jpg

Szerdán hajnalban a 75-ös főúton egy Renault kisteherautó elé ugrott egy szarvas Keszthelynél. A 41 éves kéthelyi sofőr már hiába fékezett, az ütközést nem tudta elkerülni. A kocsi bal eleje összetört, a vad elpusztult, a vezető ebben a balesetben sem sérült meg.

keszthely-vadbaleset.jpg

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK) nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy aki teheti, szereljen vagy szereltessen vadriasztót a kocsijára/kocsijába, ha vadat lát, lassítson, mert nem lehet kiszámítani, miképpen reagál az autó közeledtére például egy őz, vaddisznó vagy éppen egy jól megtermett szarvas. Ha vadveszélyre figyelmeztető táblát lát a sofőr, eleve vezessen óvatosan!

Ha mégis, hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, dudáljon, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.

Azokon az útszakaszokon, ahol fokozottan kell számolni vadak jelenlétével, figyeljék az erre figyelmeztető jelzőtáblákat  és csökkentsék sebességüket és körültekintően közlekedjenek! - ajánlja a közlekedőknek a ZMRFK.

Mi a teendő, ha vadat gázolunk?

Először is mindent meg kell tenni a további balesetek elkerüléséért. Amennyire lehet, félre kell állni az útból, felkapcsolni az elakadásjelzőt, és az autó mögött a szükséges távolságba kitenni a fényvisszaverő háromszöget. - Azonnal értesíteni kell a rendőrséget és a helyileg illetékes vadásztársaságot.