Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.02.03

Ingatlanpiac: Rekord mértékű a drágulás Zala megyében

Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 2021-ben a magyar ingatlanpiac szárnyalásának lehettünk szemtanúi. Habár az első negyedévben a statisztikák az ingatlanárak korrekcióját mutatták, a második negyedévtől kezdve a kínálati árak meglódultak, meghaladva ezzel a becsült éves áremelkedés mértékét.

 

A hazai piacot nagymértékben befolyásolták az állami kedvezmények, valamint jelentős számú új beruházás is esedékessé vált a tavalyi évben. A fővárosi ingatlanpiac kilátásai viszonylag romlottak 2021-ben, míg a vidék lakáspiaci-súlya egyre erősödött.

 

lakasarak.jpg

 

Újjáéledt a vidéki ingatlanpiac 2021-ben

 

2021-ben a vidéki ingatlanpiac fellendüléséről szólt, míg a fővárost lassú tendencia jellemezte – derült ki az ingatlannet.hu statisztikáiból. A főváros térségében a 2018 óta tartó kiköltözési hullám tovább fokozódott a tavalyi évben, így az agglomeráció településein stagnáló, néhol csökkenő ingatlanárakkal találkozhattunk.

 

Ezzel szemben a vidéki régiókban rekord mértékű, átlagosan 19%-ot megközelítő áremelkedés ment végbe az eladó ingatlanok esetén. A vidéki piac újraéledése egyértelműen összefügg a kormányzati kedvezmények bevezetésével. Az otthonteremtési támogatások erős árfelhajtó hatással bírtak kínálati oldalon, azok közül is Falusi Csok-ot igényelték a legtöbben. A keresleti oldalon ösztönzőleg hatottak a folyamatosan emelkedő budapesti lakásárak, a kedvező hitelkonstrukciók, emellett a járvány visszahúzódásának következtében a vevőjelöltek lakásmegtekintési hajlandósága is egyre emelkedett, és a 2020-ban elhalasztott adásvételek is újra az előtérbe kerültek.

 

A Nyugat-Dunántúli térségben meghirdetett lakóingatlanok esetén egy év alatt átlagosan 12%-os áremelkedés ment végbe, ám megyei összetételben igen eltérőek az eredmények. A legnagyobb mértékben Zala megyében emelkedtek a négyzetméterenkénti átlagárak, itt 23%-ot megközelítő drágulás ment végbe. A jelentős újlakás-piaccal rendelkező Győr-Moson-Sopron megyében a kínálati árak csaknem 18%-kal emelkedtek a 2020-as bázisév adataihoz képest, míg Vas megyében átlagosan 5%-kal csökkentek a négyzetméter árak.

 

zala-megye-lakasarak.png