Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.09

Idős zalai nőtől csalt ki több mint 600 ezret az ígérgető zalakomári pár

Egy 1981-ben született zalakomári férfi – az I.r. terhelt,- és élettársa, egy 1983-ban született zalakomári nő, - a II.r. terhelt - 2019. tavaszán egy közös ismerősön keresztül ismerkedtek meg egy idősebb újudvari nővel, akinek a részére tűzifát értékesítettek.

Az egyes szállítások alkalmával mindkét csaló jelen volt, és a sértettel sokat beszélgettek, azért, hogy elnyerjék a bizalmát. Miután látták, hogy az a bizalmába fogadta őket, az egyik szállítás alkalmával 20.000 Ft kölcsönt kértek tőle, azzal az indokkal, hogy nincs pénzük a gyerekeknek ennivalót venni.

birosag.jpg

A nőnek megígérték, hogy a következő szállítás alkalmával kifizetik a kölcsönt, ez azonban nem történt meg. Ezt követően rendszeresen felkeresték az idős nőt a lakásán és különböző ürügyekkel – többnyire a gyerekeikre hivatkozva – rövid határidőre újabb kölcsönöket kértek, alkalmanként 20.000-40.000 Ft-ot.

Egy alkalommal pedig az autójuk javíttatására kértek kölcsön az újudvari nőtől 200.000 Ft-ot. A kölcsön kapott összeget a csalók azután közösen felélték. Az idős nő egészen 2019. október hónapig adott a részükre újabb pénzösszegeket kölcsön, annak ellenére, hogy az előző kölcsönöket sem fizették vissza.

Ekkorra összesen 652.000 Ft-ot csaltak ki, mindvégig visszafizetést ígérve, noha sem képességük, sem szándékuk nem volt a kapott kölcsönök visszaadására. A csalók ugyanis ekkor munkahellyel, jövedelemmel, megtakarítással nem rendelkeztek, az I.r. terhelt tulajdonában álló ingatlani hányadát is végrehajtásig terhelte. A zalakomáriak célja mindvégig az volt, hogy a sértettet tévedésbe ejtve neki kárt okozzanak.

A becsapott nő 2019. október hónapban egy tartozáselismerő nyilatkozatot akart aláíratni a csalókkal, akik ezt megtagadták, és közölték vele, hogy nincs pénzük, a tartozást nem tudja behajtani rajtuk. Ezután a sértett egy közös ismerősükön keresztül próbálta meg visszafizettetni a kölcsönadott pénzét, ez azonban nem sikerült. I. r. terhelt csak a feljelentés megtételét és a nyomozás megindítását követően fizetett vissza összesen 20.000 Ft-ot.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.