Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.11.20

Húsz éve történt az egyik legnagyobb gázkitörés Zalában

1998. november 14-e a dátum, amely örökre bevésődött a zalai emberek emlékezetébe. Ekkor történt ugyanis nagylengyeli 282/A számú kúton olyan mértékű gázkitörés, amelynek következtében három falu lakosságát kellett egy éjszaka alatt kitelepíteni. Balogh György nyugalmazott tűzoltó százados a kiérkező rajok szolgálat-parancsnok helyettesével elevenítjük föl a nem mindennapi eseményeket.

zala-megye-gazkitores.jpg

(Repülőgép hajtóművel sikerült megfékezni a gázkitörést)

Körülbelül hajnali egy óra felé érkezett egy „semmit mondó” jelzés, az ott dolgozó munkásoktól. Nem tudták pontosan körbeírni, hogy mi történt, mi a probléma konkrét oka, de nagyon nagy ijedtséggel telefonáltak a Zalaegerszegi Tűzoltóságra- elevenítette fel a százados. A helyszínre a megyeszékhely tűzoltói érkeztek először két gépjárműfecskendővel. A kiérkezést követően vettük észre, hogy tényleg nagy a baj!

Bődületes tempóban ömlöttek ki a gázkútból az elején szénhidrogén származékok, később szén-dioxid és kénhidrogén is. Az utóbbi nagyon kellemetlen szagú volt és roppant mérgező is. Az elszabadult gázfelhő a dombos vidéknek és a széljárásnak következtében a völgyben „megült”, így abban a pillanatban a szolgálatparancsnokom döntött az ott található három település (Bak, Bocfölde, Sárhida) azonnali kimenekítéséről.

Időközben megérkeztek a környékbeli tűzoltóságok tűzoltói, így együtt kezdtük meg a közel háromezer-ötszáz ember kimenekítését, melyet sikerrel reggel hét órára végre is hajtottunk. A lakosok nagy részét a zalaegerszegi városi sportcsarnokban helyezték el illetve sokuk rokonuknál várta gázfelhő utánpótlásának megszüntetését.

zala-megye-gazkitores-2.jpg

(Kombó kép a gázkitörésről)

A kárhelyen lévő tűzoltóraj beavatkozni nem tudott speciális oltóeszközök hiányában. Reggel hét óra tájt’ szakmai konzultáció után a megyei parancsnok kezdeményezte a speciális gázkitöréseknél használt turbóreaktív oltógépek helyszínre riasztását. A speciális oltóeszközök megérkezéséig a kitörésvédelmi csoport folyamatos beavatkozásokat hajtott végre, őket minden esetben öt tűzoltó biztosította teljes légzésvédelemmel, további öt fő pedig készenlétet látott el.

A tényleges előrelépés a munkálatokban a MIG 21-es sugárhajtóművet alkalmazó turbóreaktív oltóberendezések alkalmazása hozta. Ezen szerkezetek üzembe helyezésével harminc-negyven kilogrammos jégtömböket szakított le a folyamatosan nagyobbodó szén-dioxid által lefagyasztott jégsapkából.

A folyamatos melegítés következtében hozzá tudtak férni a kitörésvédelmi szakemberek a gázkúthoz és november 17-én tizenegy óra harminckét perckor sikerült elzárni a gázkutat. Az alkalmazott módszer sem mindennapi. Kettőezer méter mélyen lecementezték a három napon át háborgó gázkutat.

A beavatkozás szemléltetésére is említenék pár számadatot. Körülbelül kétmillió köbméter gáz szabadult el a baleset során, és a munkálatok során alkalmazott oltógépek ötven köbméternyi kerozint használtak fel a kitörő gázáram során keletkezett száraz jég felolvasztására és a látást akadályozó szén-dioxid-ködnek a kút közeléből való kiszorítására.

(Forrás és fotó: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - Sajtó)