Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.12

Hungarikum lehet a zalai cukorperec?

Hívják cukorperecnek, cukros perecnek azt a zalai finomságot, amit már szinte két évszázada sütik lakodalmakban Zalaszabarban és környékén.

És, hogy mi a szerepe a lagzikban?

"Amikor elindul a násznép az esküvőre, a perecet „dobálják”, vagy a borosüveggel együtt adják a lesőknek, ezzel köszönik meg, hogy meglesik, azaz figyelmükkel megtisztelik a házasodó a fiatalokat.
A perecet a hagyomány szerint a koszorú formája, egymásba fonódása, fehér selymessége kapcsolja a menyegzőhöz.
A borosüveg nyakára teszik, vagy a menyegzői asztalon a süteményes tányér megkoronázója.  Zalában falunként vannak a szokásnak változatai.
Jellemző, hogy éjfélkor a násznagy földhöz vágja a perecet, és ahány darabra törik annyi évig él majd boldogságban az ifjú pár.
Ha netán nem törik jó apróra, gyorsan rálép valaki, így biztosítja a hosszú boldogságot." - írja a netfolk

 

zalai-cukrosperec-1.jpg

 

És itt a híres cukorperec receptje is:

A cukrosperec hozzávalói, és készítésének menete: 10 db.-hoz 12db tojás 18 db sacharin, vagy polisett 8 ek. étolaj 12 ek. pálinka 3 mk sütőpor 3 mk. szalakálé kb. 70 dkg liszt
Mire kell fokozottan figyelni?
Ügyeljünk arra, hogy a mérő edények rendes méretűek legyenek. Gondolok itt Anyáink korabeli evőkanálra ami megfelelő mélységű.
A tojás ne legyen sem túl nagy, sem kicsi, a tészta állagát nagyban megváltoztathatja.
Akkora legyen amire azt mondjuk, hogy szép ez a tojás. A pálinka alk. foka 50, vagy annál erősebb legyen.
Ha kinyitjuk a szalakálés zacskót győződjünk meg, hogy jó ereje van.
A frissen őrölt lisztet lehetőleg ne használjunk. Kedves Látogatóim, 30 éves tapasztalataimat osztottam meg Önökkel. Én mindig mindent ugyanúgy csinálok, beleértve a felhasznált anyagok sorrendjét, mérőeszközt, és a dagasztás idejét.

 

zalai-cukrosperec-2.jpg

 

Elkészítése: 6 egész tojás, és 6 tojás sárgáját egy keverőedénybe teszünk és 10 percig verjük. Hozzáadunk 18 db. porrá tört poliszettet azzal is verjük további 5 percig. Beleteszünk 8 ek. étolajat 1 perc verés, hozzáadunk 12 ek. pálinkát újabb 1 perc verés.

Leállítom a gépet, a 70 dkg lisztből kiveszek fél marékkal és ráhintem a keverékem tetejére, erre teszem a 3 mokkás k. sütőport, és a 3 mk. szalakálét és 5 percig verem. Leveszem a gépről és fokozatosan hozzáadom a maradék lisztet. Lehet, hogy nem veszi fel mindet, de lehet, hogy hozzá kell még tenni. Ezt előre sosem tudjuk, minden sütés egy kihívás.

A tésztánk akkor jó ha kézzel elkezdjük dagasztani és elég gyenge de ha húzzuk már nem szakad el. Ezt csak ki lehet tapasztalni ha túl gyenge marad nem tud feljönni a sütéskor, ha kemény fájásos lesz a tésztája. Ezért kell a lisztet félmarokként hozzátenni, 1 dkg is számít. Ezután a tésztát géppel 15 percig, ha kézzel készítjük akkor 25 percig dagasztjuk. Nem könnyű, bizony csöpög a padlás a végére.

Fontos: A dagasztás kezdetekor kapcsolom be a sütőt, hogy elég meleg legyen 250 C fokra állítom. A kész tésztát kivesszük az edényből és vastagon lisztezett gyúródeszkára tesszük, olyan kenyér formája lesz. Az elejéből kicsivel nagyobbat szelek mert ugye szűkebb, és magam elé teszem. Két kézzel finoman nyújtok rajt széltében, hosszában de nem tenyerelek rá! Kb 20-25 cm hosszú és 10-12 cm magas télalaphoz hasonló tésztának kell lenni. A felső szélét 5cm-ként kicsit bevágom késsel.

Ezután a lapomra lisztet hintek és a tetejét megfogva lefelé félbehajtom, tehát a felső részét ráhajtom az alsóra. Azután megfogom a két végét és körbe hajtom illetve karikát csinálok, úgy, hogy mikor összeér az egyik végét befogom a másik vége közé. Kicsit megnyomom de nem nagyon nehogy összeragadjon.

Ezután a forró sütőben sütöm kb. 8 perc alatt kell feljönnie, leveszem a hőt 200-ra és még 10 perc szárogatás. Közben az ajtót nem szabad kinyitani. Még langyosan leporoljuk róla a lisztet, és ha kihűlt cukormázzal bevonjuk, lehetőleg rácson szárítjuk. A szárítást siettetni nem szabad mert lepereg a cukor. Száraz levegős helyen kb. két nap. Selyem papírban hónapokig eláll és nagyon finom. (Forrás: rózsásmézes)