Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.12.10

Hibázott az ápoló, meghalt a beteg a zalaegerszegi kórházban

Egy 1990-ben született zalaegerszegi férfi 2019. június 19. napjától szabadfoglalkozású egyéni vállalkozói jogviszony létesítésére kötött megbízási szerződés alapján ápolóként dolgozott  a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban. Tevékenysége során az orvos utasítása alapján önállóan végezte el a gyógyszer beadását, illetve alkalmazását.

2019. szeptember 21. napján a délelőtti órákban a Botffy utcai orvosi ügyeletről az ügyeletes orvos rendelkezése alapján mentő szállította a kórház SBO-ára a 93 éves sértettet súlyos állapotban. A sértett fokozódó fulladás-érzés, nehézlégzés panaszai miatt jelent meg az orvosi ügyeleten és a kórházban, tüneteiről maga tudott beszámolni a 11 óra 10 perckor megkezdődött kezelése és ellátása során. A sértett kezelése során az ügyeletes orvos a szakma szabályainak megfelelően egy ampulla megnevezett intravénás injekció, valamint 2 kapszula megnevezett gyógyszer szájon át történő beadását írta elő, mindezt – a gyógyszerelés folyamatának szabályozásának megfelelően – szóban közölte a sértett ellátásában ápolóként közreműködő és a kezelő helyiségben jelen lévő terhelttel és a szintén jelen lévő orvosírnokkal, valamint a beteg kezelési lapjára írásban is rávezette.

 

vedooltas.jpg

 

Ezt követően a terhelt figyelmetlenül eljárva a 2 kapszula előírt gyógyszer szájon át történő beadása helyett egy, az orvos által nem megjelölt injekciót adott be intravénásan a sértettnek, amitől a sértett azonnal - néhány másodpercen belül - rosszul lett, keringése összeomlott. A sértett rosszullétét észlelték, újraélesztését az SBO-n haladéktalanul megkezdték, ebben a terhelt is közreműködött. A reanimáció és az e-melletti kezelés, további gyógyszerelés a szakmai szabályoknak megfelelően történt.

A mellkaskompresszió és lélegeztetés megkezdése és folytatása során a sértett keringése és tudata egy alkalommal rövid időre visszatért, azonban a további kezelés és állapot-stabilizálás során a sértettnél hirtelen ismételten komplikáció lépett fel, emiatt ismételt reanimáció vált szükségessé. Az ismételt reanimáció során a sértett spontán keringése egy alkalommal kb. 10 percre átmenetileg ismét visszatért, de a szükségessé vált további reanimációs kísérlet sikertelen volt.

A sértett 2019. szeptember 21. napján 13 óra 30 perckor elhunyt, halálának közvetlen oka heveny keringési elégtelenség volt, melyhez a terhelt által tévesen beadott injekció okozta szívmegállás és az újraélesztést követően kialakult sav-bázis háztartási zavar vezetett, azonban a hosszasan végzett újraélesztés eredménytelenségében a sértett sorszerű megbetegedéseinek is meghatározó szerepet kapott.

A sértett halálához vezető gyógyszerforma-tévesztés azért történt meg, mert tevékenysége ellátása során a terhelt megszegte a Zala Megyei Szent Rafael Kórház által kiadott, a gyógyszerelés folyamatára vonatkozó protokolljának 4.10. pontjában foglaltakat és gyógyszer beadását végző ápolóként nem a gyógyszert elrendelő orvos által elrendelt formában és módon adott be gyógyszert a sértettnek.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a napokban - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője