Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.10.04

Tulajdonképpen teljesen véletlenül keveredtem az országosan is egyedülálló becsehelyi kiviültetvényre, ahol aztán egy fantasztikus növény és gyümölcsnemesítési kísérletnek lehettem szemtanúja és megismerkedtem egy nagyon kedves családdal is.

 

becsehely-kivi-4.jpg

becsehely-kivi-3.jpg

becsehely-kivi-2.jpg

Kivik Becsehelyről

 

A dolog úgy kezdődött, hogy fügét szerettem volna vásárolni, de a füge beszerzése abban az időszakban - nyár végén - senkitől sem sikerült. Megtudtam hogy Miklós Ákos Mártonéknak fantasztikus ültetvényük van a becsehelyi Kis-hegyen. Rövid diskurzus után abban egyeztünk meg, vigyek fényképezőgépet is, aztán meglátjuk.
Az első találkozásból 5 órás bemutatóval kísért, tartalmas, érdekes, hasznos beszélgetés alakult ki.

 

Az ültetvénynél húzódó elhúzható kapun már tájékoztatják az arra járókat, hogy kis tételben nem adnak el gyümölcsöt - azt elviszik a kereskedők - látogatókat nem nagyon fogadnak, szakmai tanácsot nem adnak, de azért nem, mert egész egyszerűen nincs rá idejük.

 

A kapuban Ákos és édesapja fogadott. Rutinkérdésekkel kezdtem, rutin-interjúnak indult, de sokkal több lett belőle. Ez rendkívül ritka nálam, ugyanis valahogy elkezdett vonzani a hely és az a sok-sok hétköznapi csoda, amit ezen a néhány hektáron létrehozott a három tagú család és segítőik.

 

A fiatal tulajdonos, Ákos elmondta, sokáig tanulmányozta a becsehelyi hegyen lévő hely földrajzi, éghajlati adottságait, melyre támpontot adott neki a környék szőlőtermelőinek feljegyzései. A helyben, hivatalosan mért hőmérsékleti adatok csalókák voltak, ugyanis azokat síkvidéken mérik, viszont az ő területük a talajszinttől mintegy 160 méternyire található, ahol nyilván egészen más klimatikus viszonyok vannak, mint mondjuk a faluban. A terület mintegy 130 tulajdonos nevén volt, nem volt egyszerű megvenni, de aztán sikerült. Sokan feltették a kérdést: miből? Ez legyen titok, de talán annyit elárulhatok, nem állami támogatásból, hanem bizony önerőből indult az egész.

 

becsehely-minikivi.jpg

Minikivik Becsehelyen

becsehely-fuge.jpg

Különféle fügék Becsehelyen

becsehely-indian-banan.jpg

Indián banán Becsehelyen

 

A terület magassága és elhelyezkedése volt az, amelynek köszönhetően több száz fajta növény és gyümölcs érzi jól magát Ákosék birtokán. Ákosnak többször mondtam, hogy talán a globális felmelegedés lehet a ludas, hogy például a kivi, a minikivi a füge, a jujuba, a japán körte és számtalan, nálunk egzotikusnak számító faj is jól érzi magát. Hamar jött a válasz. Persze, átalakul bolygónk időjárása, de egész egyszerűen azért nem volt eddig kivi vagy mondjuk füge itt, mert nem ültettek. Ugyanis ilyen magasságban akár 50 vagy 100 évvel ezelőtt is szép termést hozott volna a kivi, ha a szőlő helyett azt ültettek volna.

 

A 7 éves munka eredménye lassan beérik, tavaly már 23 tonna kivit vitt a fővárosba a nagykereskedő és egy valkonyai ökogazdaságnak köszönhetően köszönhetően a füge és az "indiai banán" is szépen fogy, javában zajlik a különféle kivifajták szürete.

 

Bár a kivi a "fő csapás" és a jövedelemforrás Miklós Ákos Mártonéknál, számtalan érdekes növény- és gyümölcsfajtával kísérleteznek - sikeresen. Ugyanis a világ különféle növény és gyümölcsfajtái virulnak, érnek, hoznak termést a becsehelyi hegyen, de erről a következő írásaimban számolok be, mert azt a sok-sok apró kis csodát Önöknek is látniuk kell.
Addig is látogassák meg az ültetvény weboldalát, amely itt található:
magyarkivi.hu

 

Egy kis videót is készítettem a becsehelyi Kis-hegyi csodáról, amelyet fogadjanak szeretettel. Üdvözlettel: Mirkó Imre, a Letenye Média és a Dél-Zala Press (KanizsaPress) tulajdonosa.