Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.08.18

Hepatitisfertőzés ütötte fel a fejét egy zalaegerszegi vállalatnál

Hepatitisfertőzés ütötte fel a fejét egy zalaegerszegi vállalatnál. A kórt egy ukrán vendégmunkásnál vették észre, a Blikk információi szerint a cégnél hatvan embert oltottak be.

– Nagyjából három hete tudtuk meg, hogy az egyik munkás kórházba került – kezdte egy érintett.

– Úgy szereztünk tudomást az ügyről, hogy megjelentek a népegészségügyi főosztály munkatársai. A beteg közvetlen közelében, az ugyanazon a soron dolgozók, összesen 60 ember kapott oltást. A többiek nem kaptak, nekik azt mondták, saját költségen beszerezhetik az oltóanyagot.

zalaegerszeg-flextronics.jpg

A hatóság a mosdók, kilincsek fertőtlenítésére szólította fel a céget, ez meg is történt. Összehívták azonban a dolgozókat, hogy miért háborognak, hiszen a hepatitis A-t „egy gyerek is lábon kihordja” – panaszolta el nekünk egy bennfentes, aki szerint több fertőzött is lehet.

Bár a hepatitis A-fertőzést valóban könnyebben átvészelik a gyerekek, a felnőttek nehezebben viselik a fertőzéssel járó májgyulladást dr. Ócsai Lajos infektológus szerint.

– A hepatitis A-ra bizonytalan bevezető tünetek jellemzőek, eleinte pusztán émelygést, gyengeségérzetet, hányingert tapasztalhat a fertőzött. Hosszú lappangási idő után a szemfehérje, majd a bőr is besárgul. Elsősorban székletszóródással terjed, ám ha valaki nem mos kezet a mosdó után, nagyon könnyen továbbadhatja. Mivel a megfertőződéshez kis mennyiségű vírus is elég, így nagyon könnyen terjed.

A fertőződés után 25-30 nappal jelentkeznek a tünetek, utána 2-3 hét, amíg klinikailag rendeződik a beteg állapota, majd további 3 hét, amíg fizikálisan felépül az illető. Gyógyszer nincs rá, a szervezetnek magának kell legyőznie a vírust. Kevés halálesettel jár – fejtette ki a doktor. Hozzátette, egy ilyen esetben a helyi kormányhivatal népegészségügyi osztálya határozza meg, hogy állami költségen kiket részesítenek védőoltásban.

Ehhez az érintett cégnek nincs köze. A cég egyik munkatársa telefonon megerősítette lapunknak, hogy egy embert hepatitis A-fertőzéssel vittek kórházba, ám azt cáfolta, hogy több fertőzött is lenne. Mint írták, minden szükséges intézkedést megtettek - írta többek között a Blikk.