Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.19

Hatékonyabb lesz a Mura árvízi riasztó és előrejelző rendszere

A Mura árvízi riasztó és előrejelző rendszert 2011-ben fejlesztette ki az érintett négy ország. A 10 éve működő rendszer fenntartásában azóta is részt vesznek, a saját valós idejű adataik biztosításával, illetve a teljes rendszer folyamatos felügyeletével, kiértékelésével.

A projekt hatásterülete a Mura folyó ár és hullámtere, vagyis a Mura folyó magyar és horvát közös érdekeltségű 48 km-es szakasza. Ezen a szakaszon az árvizek okozta hatások szétválaszthatatlanul, mindkét területet egyaránt érintik és szükségessé teszik a védekezési tevékenységben való együttműködést.

mura-harmadfoku-arvizvedelmi-keszultseg.jpg

(A Mura folyó a régi letenyei határátkelőhelynél lévő hídnál)

Most a ForMURA nevű horvát-magyar pojekten belül, Európai Uniós támogatással 297.891 euró összegben ezt rendszert kívánják felújítani, továbbfejleszteni úgy, hogy a magyar-horvát közös érdekeltségű Mura szakaszon az 1D előrejelző modellt a legújabb adatokkal aktualizálják és tovább fejlesztik meteorológiai valószínűségi számításokon alapuló előrejelzésekkel, ill. nagyvízi adatasszimilációval.

A fejlesztett modellt beintegrálják egy modern előrejelzési keretrendszerbe. Továbbá 4 új hullámtéri ponton biztosítják a távmért vízállás-adatokat, az előrejelző modell pontosítása érdekében.

Átfogó célkitűzés a magyar és a horvát szervek közötti hatékony, valós idejű árvízi együttműködés fejlesztése. Az illetékes magyar és horvát intézmények közös, határon átnyúló együttműködése révén az árvízből származó kockázatok lényegesen jobban megítélhetők, mivel a határon átnyúló árvízi előrejelző modell a releváns információk gyors hozzáférhetőségét teszi lehetővé a teljes Mura szakaszon.

Ezáltal a fejlesztések az árvízvédelemért felelős szervezeteknek valamint a hatásterületen lévő érdekeltek, lakosok hasznára válnak mind a magyar, mind a horvát oldalon - hangzott el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  szombathelyi székházában rendezett, a horvátországi Hrvatske Vode szervezésében kedden lebonyolított online konferencián, egyben projektnyitó rendezvényen.

A mostani fejlesztés az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési program keretein belül valósul meg.