Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.01.11

Használt gumikból építettek utat Zalaegerszegen

Átadták a Mol Nyrt. által kifejlesztett és gyártott környezetbarát gumibitumen felhasználásával készült északi tehermentesítő út másfél kilométeres szakaszát hétfőn Zalaegerszegen, az avatóünnepségen a város polgármestere kiemelte: a komplex belvárosi rehabilitációs program keretében megvalósult 360 millió forintos beruházás segít elterelni a 76-os út a forgalmát a belvárosból.

 

zalaegerszeg-elkerulo-ut.jpg

(Barabás Miklós, a kivitelező Hydrocomp Mélyépítő Kft. ügyvezetője (b) és Vigh László fideszes országgyűlési képviselő (b2) egy kisautót gurítanak Balaicz Zoltán polgármesternek (j2) és Bányavári Gábornak, a kivitelező Colas Út Zrt. területi igazgatójának (j) az északi tehermentesítő út II. szakasza ünnepélyes átadásán Zalaegerszegen 2016. január 11-én. MTI Fotó: Varga György)


Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) beszélt arról is, hogy a környezetbarát gumibitumen út jobban ellenáll a forgalmi terhelésnek, hosszabb élettartamú és alacsonyabb a fenntartási költsége, mint a hagyományos aszfaltból épült utaknak. További előnye, hogy csendesebb, és a rövidebb fékút miatt biztonságosabb rajta a közlekedés.
A zalaegerszegi tehermentesítő útszakasz építéséhez 200 tonna gumibitument használtak fel. A bitumen és a használt gumiabroncsokból álló gumiörleményt mintegy 5 ezer használt gumiabroncs újrahasznosításával állították elő - ismertette Eichinger Attila, a Mol Zalai Finomítójának vezetője.
A Mol által kifejlesztett útépítőanyag - a gumibitumen - elnyerte a Környezetbarát Termék védjegyet. Az elmúlt években 50 ezer elhasznált gumiabroncs felhasználásával összesen 25 kilométernyi útszakaszt építettek a gumibitumen felhasználásával. MTI