Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.14

Három, zebrán gázoló autós ellen emeltek vádat Zalában

Egy 1994-ben született  szentpéterúri férfi 2019. március 18.-án 19 óra 10 perc körüli időben Zalaegerszegen vezette személygépkocsiját az Ady Endre úton a Göcseji út irányába. Amikor a terhelt járművével a kereszteződéséhez ért, amely minden irányból forgalomirányító fényjelző készülékkel szabályozott, a készülék szabad jelzésére megkezdte a balra kanyarodást a Göcseji útra, azonban ennek során nem biztosított elsőbbséget a Göcseji út úttestjén kialakított kijelölt gyalogosátkelőhelyen – szintén a forgalomirányító fényjelző készülék szabad jelzése alatt – a Zárda utca felől az Ady Endre út irányába áthaladó férfi sértett számára, és őt a jármű bal elejével fellökte. Az ütközés következtében a gyalogos sértett elveszítette egyensúlyát és az úttestre esett.

A baleset következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, többszörös csonttörést szenvedett. A sértettnél a balesetben elszenvedett sérülések következtében maradandó testi fogyatékosság maradt vissza.

nagykanizsa-halalos-gazolas-2014.jpg

(Sajnos többször volt, amikor halálos áldozatokat követelt a kijelölt gyalogosátkelőhelynél történt gázolás. Fotó: archív. Rendőrök helyszínelnek Nagykanizsán a Teleki és a Rózsa utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhelynél 2014. május 7-én, ahol halálra gázoltak egy idős férfit, aki a helyszínen életét vesztette. MTI Fotó: Varga György)

Egy 1962-ben született zalaegerszegi férfi 2019. május 20. napján 07 óra 25 perc körül Zalaegerszegen vezette a személygépkocsiját az egyirányú, párhuzamos közlekedésre alkalmas, kettő sávos, Kossuth Lajos úton a Csány László tér felé a jobb oldali forgalmi sávban. Amikor a terhelt járművével haladása során a Kossuth Lajos út és a Petőfi Sándor út kereszteződés után kialakított, „kijelölt gyalogátkelőhely” jelzőtáblával is feltüntetett kijelölt gyalogosátkelőhelyhez ért, nem biztosított elsőbbséget a kijelölt gyalogosátkelőhelyen a terhelt haladási irányát tekintve neki jobbról bal irányban átkelő, gyalogosan szabályosan közlekedő férfi és nő sértetteknek. A terhelt járműve elejével a jobb oldali forgalmi sávban a kijelölt gyalogosátkelőhelyen nekiütközött mindkét sértettnek és őket elütötte, a sértettek ennek következtében az úttestre estek.

A baleset következtében a sértettek nyolc napon túl, mintegy 100, illetve 90 nap alatt  gyógyuló sérüléseket, többszörös töréseket  szenvedtek el.

Egy 1973-ban született zalaszentiváni férfi 2019. december 02.-án  06 óra 35 perc körül  Zalaegerszegen vezette a személygépkocsiját a kétirányú, kettő sávos Mártírok útján a Göcseji út felé a Kazinczy tér irányából. Amikor a terhelt járművével kihaladt a Mártírok útja és a Kisfaludy út kereszteződésében kialakított körforgalom területéről, nem biztosított elsőbbséget a Mártírok útján kialakított kijelölt gyalogosátkelőhelyen a terhelt haladási irányát tekintve neki jobbról bal irányban átkelő, gyalogosan szabályosan közlekedő férfi részére és őt járműve bal elejével-oldalával elütötte. Az ütközés következtében a sértett az úttestre esett.

A baleset következtében a sértett nyolc napon túl, mintegy 50 nap alatt gyógyuló különböző sérüléseket szenvedett.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség mindhárom ügyben  közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.