Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.07.03

Haragosa zaklatta a polgármestert

A büntetlen előéletű, távoltartás hatálya alatt álló 38 éves férfi vádlott és Resznek polgármestere sértett között 2014-ben egy, a vádlott és családja által korábban használt földterületen a falu fejlesztése érdekében önkormányzati döntés nyomán létesített szabadidőpark miatti vita folytán haragos viszony alakult ki.
 
A vádlott 2014. év óta többször kifejezte a nemtetszését a sértett hivatali működésével és a polgármesteri döntéssel kapcsolatban, melynek kapcsán őt rágalmazás vétsége miatt jogerősen el is ítélték.
Kettejük viszonya olyannyira elmérgesedett, hogy a vádlott a sértett polgármesteri működésével kapcsolatos inzultálásával, szidalmazásával a jogerős elítélését ellenére, azt követően sem hagyott fel.

birosag.jpg

A vádlott 2019 őszén személygépkocsijával közlekedett Resznek és Lendvajakabfa községek között, amikor észlelte az út szélén telefonáló sértettet. A vádlott személygépkocsijából kiszállva azzal fenyegette meg a sértettet, hogy „a haverjaival agyonvereti a falutáblával”, valamint őt és családját szidalmazva a korábbi sérelmeit hangoztatta. Miután a sértett a saját személygépkocsijába beült, a vádlott odament hozzá, és egy alkalommal, ököllel beleütött a vezető oldali ablaküvegbe, ennek során azonban rongálási kár nem keletkezett.

A vádlott 2020. évben legalább 3-4 alkalommal, a sértett háza előtt személygépkocsijával elhaladva dudált, a ház elé tolatott abból a célból, hogy a sértettben megjelenésével félelem, zaklatott lelkiállapot alakuljon ki. A sértett a gyanúsított zaklató fellépései miatt ekkor még feljelentést nem tett.

2020. november 13. napján a vádlott személygépkocsijával közlekedett Reszneken, amikor észrevette, hogy a sértett kint beszélget az utcán egy ismerősével, mire nagy sebességgel megközelítette őket, tőlük egy méterre végül lefékezett, majd hangjelzést adva továbbhajtott. Ugyanezen a napon 14.00 óra körüli időben a vádlott felindult idegállapotban megjelent a sértett és felesége által üzemeltetett, vegyesboltnál, ahol a jelen lévő sértettel ismételten szóváltásba került, sérelmezte neki azt, hogy a családja által korábban használt földterületen létesített szabadidőpark területén futballozó gyerekek tönkreteszik a gyümölcsfáit, és közölte, hogy emiatt fel fogja őt jelenteni.

A sértett vádlottat az üzletből kitessékelte, azonban miközben a bejárati ajtót próbálta becsukni, a vádlott - az ajtót befelé nyomva - egy-egy alkalommal belerúgott és ököllel beleütött a vegyesbolt bejárati ajtajába, minek következtében a bejárati ajtóban lévő üveg pókhálósan megrepedt. A rongálással 10.500.- Ft kár merült fel. A vádlott ezen kihívóan közösségellenes, a közösségi együttélés szabályait semmibe vevő erőszakos magatartása az üzletben tartózkodó vásárlókban megbotránkozást, riadalmat keltett.

2021. január 13. napján reggel – aznap, amikor az előzőekben említett garázda magatartása miatt megindult büntetőeljárásban a tanúk szembesítésére került volna sor - személygépkocsijával megjelent a sértett lakóházánál, és neki odakiabált, hogy „Köcsög csicska, gyere tanúskodni, én ott leszek!”, illetve azt a kijelentést tette, hogy „Mocskos ku..a, gyertek tanúskodni, a tanúk egyesével meg lesznek keresve.”

Ezen kijelentései miatt a sértettben komoly félelem alakult ki, mely miatt a sértett a reggeli órákban rendőri segítséget kért, és csak rendőri kíséret mellett jelent meg szembesítés céljából a rendőrségen. A vádlott az eljárási cselekmény előtt a rendőrség előterében várakozva hangoskodott, ismételten a régi sérelmeit hangoztatta a vele nem kommunikáló sértettnek, mely kötekedő, agresszív magatartását az eljárás során is folytatta, ezért őt több ízben is rendre kellett utasítani.  

A vádlott fentebb részletezett fenyegető, zaklató magatartása a sértettben komoly félelmet keltett. Vele szemben hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben elkövetett zaklatás bűntette és garázdaság vétsége miatt emelt vádat a Lenti Járási Ügyészség.