Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.02.03

Gázpisztolyos utcai csetepaté Zalában

Egy 1994-ben született zalalövői férfi 2019. szeptember 16-án este Zalalövőn, a Körmendi úton szóváltásba keveredett egy férfivel, majd feléje indult és az övtáskájából elővett egy ZORAKI RI-TD típusú gázriasztó fegyvert, melyhez a rendőrség által kiadott viselési engedéllyel nem rendelkezett.

A támadó a gázriasztó fegyvert ráfogta a sértettre, aki azt rögtön kiütötte a terhelt kezéből, majd a terhelt és a sértett között dulakodás alakult ki. Amikor a dulakodás egy időre abbamaradt, a terhelt felvette a földről a gázriasztó fegyvert, azt először a sértett halántékához nyomta, majd amikor a sértett félrerántotta a fejét, a terhelt a sértett fülétől pár centiméterre elsütötte a fegyvert.

gazpisztoly.jpg

(A fotó illusztráció)

Ezután a sértett társaságában lévő másik férfi lefogta a pisztolyost, aki a fogásból kiszabadulva még arcul ütötte a sértettet. A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.  A terhelt cselekménye – figyelemmel az elkövetés helyére és idejére – alkalmas volt arra, hogy a közelben tartózkodókban megbotránkozást és riadalmat keltsen.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség garázdaság és testi sértés vétsége miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Az esethez annyit tennénk hozzá, hogy az önvédelmi célból tartott gázriasztó fegyverhez - amennyiben azt közterületen rejtve viselik - szükséges rendőrségi engedély. Ez esetben az a tennivaló, hogy a fegyvert az összes papírjával együtt bevisszük az illetékes rendőrkapitányságra, ahol azt nyilvántartásba veszik.

Ez után kiadják a fegyverviselési engedélyt, amely visszavonásig érvényes. Ismét hangsúlyozzuk, hogy közterületen az engedéllyel rendelkező gázpisztolyt csak rejtve lehet hordani/viselni!