Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.20

Füves cigi miatt áll bíróság elé egy csörnyeföldi férfi

Tavaly október 3-án 19 óra 25 perckor Muraszemenye külterületén, a 7538-as úton lévő Csányi-hegyi feljárónál a rendőrjárőrök közúti ellenőrzés végett megállítottak egy Volkswagen Polo típusú személygépkocsit, vezetőjét, és három utasát, köztük a terheltet, egy 1992-ben született csörnyeföldi lakost pedig igazoltatták.

Ezt követően zavart viselkedésük miatt a jármű vezetőjét és utasait, köztük a terheltet is előállították a Nagykanizsai Rendőrkapitányságra, majd a terhelttől vizeletmintát vettek a Kanizsai Dorottya Kórházban.

fuves-cigi.jpg

(A fotó illusztráció. Pixabay/TechPhotoGal)

A vizeletmintában a marihuána hatóanyagának (a delta-9-THC-nek) a metabolitjai közül delta 9-THC-COOH volt kimutatható. A delta-9-THC-COOH a kenderből készült hasis és a marihuána pszichotróp hatásáért felelős hatóanyagának a delta-9-tetrahidrokannabinolnak (delta-9-THC) az emberi szervezetben keletkező és vizelettel kiürülő metabolitja.  Jelenléte cannabis fogyasztását igazolja. A cannabis és a delta-9-THC kábítószernek minősül.
 
A terhelt vállalta, hogy elterelésen vesz részt, azonban az erről szóló igazolást az általa vállalt időintervallumon belül nem csatolta be. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház Drogambulanciájának tájékoztatása szerint állapotfelmérésre nem jelentkezett be.

Az ügyben a Nagykanizsai Járási Ügyészség kábítószer birtoklásának vétsége miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.

Mi is az az elterelés?

A törvény lehetővé teszi, hogy a fogyasztó 6 hónapos megelőző, gyógyító vagy egyéb foglalkozáson – ún. elterelésen - vegyen részt a büntetőeljárás alternatívájaként. Amennyiben az elterelésről szóló igazolást egy éven belül bemutatja, az eljárást megszüntetik ellene és nem lesz priusza.