Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.09.10

Félidejénél tart a gátépítés a Murán

Félidejénél tart a Mura magyarországi szakaszán az a több mint kétmilliárd forintból megvalósuló gátépítés, amelyet az elmúlt egy évben rekordokat döntő vízállások miatti árvízveszély indokolt - mondta el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a csütörtöki helyszínbejáráson Murakeresztúron.

 

mura-arviz.jpg

 

Gaál Róbert kifejtette: a júliusban kezdődött építkezést mindössze négy hónap alatt kell befejezni, s ez idő alatt a Mura mentén 5 kilométer, az ott betorkolló Principális-csatornánál pedig 4,4 kilométer hosszan magasítják és szélesítik a meglévő gátat.

A bruttó 2,2 milliárd forintba kerülő beruházás a félidejénél tart, de novemberre befejeződik, megvédve ezzel a két vízfolyás miatt két oldalról is veszélyeztetett Murakeresztúr mintegy 1500 lakosát.

Az igazgató elmondta: a Mura bal partján, vagyis magyarországi oldalán 48 kilométernyi gát magasodik jelenleg, ennek a legdélebbi, de egyben a nagy lakosságszám miatt a legveszélyeztetettebb pontja a murakeresztúri szakasz, ahol nemzetközi vasútvonalat is védeni kell.

 

mura-arviz-2.jpg

 

A Széchenyi 2020 program keretében európai uniós forrásból megvalósuló munkálatok során a 9,4 kilométernyi gátat háromról négyméteresre szélesítik, a magasságát a korábbi árvizek szintje fellett még egy méterrel növelik. Megemelik a zsilipek magasságát is, illetve szivárgásgátló és a buzgárok feltörését megakadályozó elemekkel is kiegészítik a töltéseket.

Mintegy 265 ezer köbméter földet, illetve a két vízfolyás találkozásánál még 10,5 ezer köbméter követ használnak fel az építkezéshez, a mennyiség mintegy 90 százalékát már beépítették. A szinte példátlan munkatempó mellett novemberre tervezik befejezni a gátépítést.

Kovács Tamás, a kivitelező Szabadics Zrt. vezérigazgatója hozzátette: naponta 100-120 emberrel és 50-70 géppel dolgoznak a területen, ahol eddig a jó idő is segítette a gyors munkát.

A tavaly szeptemberi áradásokkal összefüggésben Murakeresztúrnál 584 centiméteres vízállási rekordot mértek a Murán, megdöntve ezzel az 1972-es 568 centiméteres magasságot. MTI