Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.07.12

Felfegyverkezve akartak berontani a házba Garaboncon

Egy garabonci nő és egy zalaszabari férfi hét évig tartó élettársi viszony lezárásaként megállapodtak abban, hogy 2020, május 26-tól végleg megszüntetik az élettársi viszonyukat, és – a későbbi viták elkerülése végett – ügyvéd előtt egyezséget kötnek a közösen szerzett kb. 7 millió forint értékű javak elosztásáról. Még ezen a napon megjelentek egy garabonci ügyvéd irodájában, és közösen megállapodást írtak alá a vagyonmegosztásról, amelyet az ügyvéd ellenjegyzett. A megállapodás érintette a volt élettársak külön kapcsolataiból származó nagykorú gyermekeit, ezért azt ők is aláírták.

Az egyik gyermek és élettársa, a III. vádlott azonban nem voltak megelégedve a megállapodás tartalmával, úgy vélték, hogy a szülők közti osztozkodás nem volt igazságos. Emiatt még ugyanezen a napon délután, kb. 15.30 óra körüli időben megjelentek az anya lakásánál, és felszólították, hogy adja ki azt a vagyonrészt, ami nem őt illeti.

birosag.jpg

Mivel a nő közölte velük, hogy a vagyon elosztásához semmi közük nincsen, és nem ad át semmilyen vagyonrészt, III. rendű vádlott fenyegetni kezdte, olyan kijelentéseket tett, hogy „add ki, ami nem a tiéd, mert alád rúgok”. A lakásban jelen lévő két férfi rokon felvett egy-egy botot, és azzal az anyjuk felé fenyegetően meginduló III. rendű vádlott elé álltak, aki erre elmenekült. Menekülés közben még megfenyegette a családot, hogy még azon a napon bosszút fog állni rajtuk. A házban tartózkodók értesítették is a rendőrséget, mivel látták, hogy III. rendű vádlott férfi ismerősei és rokonai a közelben autókkal gyülekeznek. A rendőrség mindkét társaságot figyelmeztette, és a délután folyamán, a helyszínen maradtak, hogy az esetleges tettlegességet megakadályozzák.

Este fél tíz körül, amikor a megfenyegetett család tagjai már lefekvéshez készülődtek, hat férfi vádlott megjelent két nagy sebességgel érkező autóval Garaboncon a sértettek házánál. Az autóval érkező vádlottak mindannyian fel voltak fegyverkezve, különböző szerszámokat, lapátot, fejszét, illetve karókat, „ütlegeket” hoztak magukkal, majd a nem zárható kapun keresztül betódultak a ház udvarára.

A lakók észlelték a támadók érkezését, és bezárkóztak a házba. A vádlottak a szerszámokkal valamennyien ütni kezdték a bejárati ajtót és a mellette levő ablakot, valamint a falat, közben azt kiabálták, hogy a sértett „adja ki az aranyakat”, meg a vagyont, ami nem az övé, követelték, hogy engedjék be őket a lakásba, mert különben megölik az ott levőket.

A III. rendű vádlott a nála levő fejszével betörte a lakóépület nappali szobájának ablakát, majd két alkalommal rácsapott a bejárati ajtóra is, miközben II. rendű vádlott az ajtó kilincsét rángatta, hogy kinyissa az ajtót. A lakásban levők megrémültek a támadástól és a fenyegetéstől, azonban nem nyitottak ajtót a vádlottaknak. Telefonon értesítették a rendőrséget, melyet meghallva a vádlottak felhagytak tevékenységükkel, kocsiba ültek és elhagyták a helyszínt.

A vádlottakkal szemben felfegyverkezve, csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntettének kísérlete és felfegyverkezve, csoportosan elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség ügyésze, helyettes szóvivője.