Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.05.28

Ezeregy pacsirta tetemét foglalták le Letenyénél

Természetkárosítás bűntette miatt áll a Nagykanizsai Járásbíróság előtt két olasz állampolgár, akiknek az autójából egy igazoltatás során 1001 db védett madár teteme került elő.
A vád szerint a vádlottak 2016 októberében Romániába utaztak, ahol az állami vadásztársaságtól kapott meghívólevél alapján vadászatra voltak jogosultak.

A meghívólevél adatai szerint 2016. október 1. és 13. között mezei pacsirtára vadászhattak, majd a madarak megnyúzása, hűtése, tárolása után engedélyt kaptak azok elszállítására napidíj befizetése mellett.

 

vedett-madarak-tetemei.jpg

(Fotó/videó: nav.gov.hu médiaszerver)

 

A vadászat után Olaszországba indultak vissza, de Magyarország területén igazoltatták őket a NAV munkatársai az M70-es autóúton, Letenye mellett.
A jármű átvizsgálása során az utastérből 3 hűtőtáskából 950 db fagyasztott, nyúzott madártetem került elő, amelyeket a vádlottak 51 db preparált csalimadár segítségével, sörétes fegyverrel ejtettek el.

A mezei pacsirta a vonatkozó kormányrendelet alapján védett fajnak minősül, 1 db természetvédelmi értéke 25.000 Ft. A vádlottak a bűncselekménnyel 1001 madárra vetítve összesen 25.025.000 Ft kárt okoztak.

A vádlottaknak természetkárosítás bűntette miatt kell felelni. Ügyük tárgyalására a Nagykanizsai Járásbíróságon kerül sor 2017. május 29-én 10 órai kezdettel – közölte honlapunkkal Dr. Bartalné dr. Mentes Judit a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.