Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.21

Exe után kémkedett egy zalai okmányirodában dolgozó nő

Egy 1968-ban született hottói nő 2018-2019. években a Zalalövői Okmányirodában dolgozott kormányablak szakügyintézőként mint hivatalos személy. Munkaköréből adódóan a nő feladatainak ellátása érdekében hivatali ügyintézése során közvetlen hozzáféréssel rendelkezett a Belügyminisztérium által kezelt személyiadat- és lakcímnyilvántartás, járműnyilvántartás és útiokmány-nyilvántartás rendszerekhez.

A nő és volt férje életközössége 2018. február hónap végén megszakadt, a férj 2018. ősszel házasság felbontása iránti pert indított, azonban továbbra is mindketten a hottói ingatlanban éltek. A férfinek személyazonosító igazolványt, magánútlevelet, illetve lakcímigazolványt állítottak ki.

A férfi 2018. november 28-án – a nő tudta nélkül – megvásárolt egy Mazda 5 típusú személygépkocsit, aki sem a gépkocsival kapcsolatban, sem pedig egyéb okból nem kezdeményezett hivatali ügyintézést a Zala Megyei Kormányhivatal Zalalövői Kirendeltségén.

A nő 2018. december 11-én külföldi utazásról érkezett vissza a hottói ingatlanba, ahol is észlelte, hogy az ingatlan garázsában parkol a személygépkocsi. Mivel az exfeleség meg akarta tudni, kinek a tulajdonában van az autó, a nyilvántartási rendszerhez való fenti közvetlen hozzáférését kihasználva zalalövői munkahelyén 2018. december 12. napján 08 óra 38 perc és 10 óra 17 perc között több alkalommal a rendszám megadásával adatkérést hajtott végre a járműnyilvántartásban és megtekintette a jármű és tulajdonosának adatait.

Az nő tudomást szerzett arról, hogy a férfinek új személyazonosító okmányt állítottak ki és mivel kíváncsi volt arra, hogy az okmánnyal kapcsolatos ügyintézésre hol, melyik okmányirodában került sor, a nyilvántartási rendszerhez való fenti közvetlen hozzáférését kihasználva zalalövői munkahelyén 2019. február 8-án.

birosag.jpg

- 10 óra 42 perckor a férfi nevének, születési idejének és nemének megadásával adatlekérést hajtott végre az útiokmány-nyilvántartásban, majd megtekintette a magánútlevél adatait tartalmazó adatlapot és az okmányadatok részletes listáját, továbbá
- 10 óra 46 perckor szintén a férfi nevének, születési idejének és nemének megadásával adatlekérést hajtott végre az útiokmány-nyilvántartásban és a személyi adat nyilvántartásban, majd megtekintette a magánútlevél, valamint a személyazonosító igazolványok adatait tartalmazó adatlapokat.

A férfi a válóper során lakcímeként a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban 2017. október 12. napjával bejegyzett hottói címet adta meg. A nő meg akarta tudni, hogy időközben változott-e válófélben lévő férje lakcíme, ezért a nyilvántartási rendszerhez való fenti közvetlen hozzáférését kihasználva zalalövői munkahelyén 2019. június 26. napján 15 óra 04 perc és 15 óra 06 perc közötti időszakban a férfi személyazonosító adatainak megadásával adatlekérést hajtott végre a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban tárolt adataira, majd személyi azonosítójának megadásával adatlekérést hajtott végre a lakcímnyilvántartásban és megtekintette a lakcímigazolvány részletes adatait tartalmazó listát.

A nő fenti magatartásával – azaz a nyilvántartási rendszerekhez való közvetlen hozzáférését felhasználva – hivatali helyzetével visszaélt azzal a céllal, hogy a kívánt adatokat jogtalanul megszerezze, azaz azért, hogy jogtalan előnyt szerezzen.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat a napokban - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.