Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.11.05

Épül a zalai robotváros

Három év alatt készül el a 40 milliárdból épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya.
A napokban kezdődött meg egy műhelyeknek helyet adó, 2000 négyzetméteres technikai épület alapozása, az építkezést a kivitelező ZÁÉV március végére fejezi be.
A közelében egy 2200 négyzetméteres fogadóépületet terveztek, ennek kivitelezése a remények szerint szintén hamarosan elindulhat és tavaszra befejeződhet.

 

zalaegerszeg-jarmuipari-tesztpalya.jpg

 

A járművek teszteléséhez elkészült már egy 300 méter átmérőjű körpálya 80 centiméter mély kavicsalappal, amin 10 centiméteres aszfaltréteg van, de további két hasonló réteget kap még.
Néhány részlet arról, hogy is fog kinézni a zalaegerszegi Smart City Zone.

- A nagysebességű oválpálya kialakítása lehetővé teszi a 200km/h körüli sebességtartományban végzett tesztek biztonságos végrehajtását. A nagysebességű oválpálya szintén 100%-os V2I kommunikációs lefedettséggel rendelkezik.

- A belső úthálózat, egy több szakaszból álló, autópálya, autóút, és országúti előírásoknak megfelelő tesztkörnyezet, mely lehetőséget biztosít a közepes és nagysebességű, valós közúti körülmények között végzett tesztek végrehajtásához. Változatos kialakítású, a pályán alagút, felüljáró, fény és rádiófrekvenciás árnyékolással ellátott szakaszok is találhatóak, változatos domborzati viszonyok mellett.

 

zalaegerszeg-jarmuipari-tesztpalya.jpg

(Fotó: Vígh László - Facebook)

 

- A kis és nagysebességű kezelhetőségi pálya a kormányzás, az ESP és egyéb, a járművek menetdinamikájára ható rendszerek tesztelésére szolgáló elemek. Több alternatív útvonalával, változatos nyomvonalvezetést biztosít a tesztekhez. A pálya egyes szakaszai esőztető rendszerrel lesznek ellátva.

- A fékfelület az ABS, ATC és ESP rendszerek tesztelésére kialakított, speciális burkolati elemekkel és beépített esőztetőrendszerrel ellátott pályaszakasz, melyen 8 különböző tapadású tényezőjű felület kialakításával, más-más súrlódási körülmények mellett biztosít lehetőséget a tesztelésre.
Személygépjárművek és tehergépjárművek esetében is biztonságos tesztkörnyezetet biztosít nagysebességű tesztek esetén is. A fékfelületek mindkét végén kialakított, belső úthálózathoz való kapcsolódása lehetővé teszi nagysebességű platooning tesztek tapadási határhelyzetekben való tesztelését is.

- A zajmérő szakasz az európai típusjóváhagyáshoz szükséges zajmérések elvégzésére alkalmas, és megfelel az abban definiált szigorú kritériumoknak. A mérőfelület környezete nem tartalmaz semmilyen hangelnyelő vagy reflektáló elemet.
(Forrás: ZALA Zone - Facebook)