Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.08.25

Építőanyagokat lopott a karbantartó a zalai általános iskolából

Egy 56 éves zalaegerszegi férfi  karbantartóként dolgozott egy  zalaegerszegi általános iskolában. Az iskolában 2017. szeptemberben felújítási munkálatok – szigetelés, nyílászárócserék - kezdődtek, melynek kivitelezését  egy kft.  végezte.
A kivitelezés során a sértett cég az iskolához különböző szigetelőanyagokat, építési segédanyagokat (kültéri vakolat, alapozó, száraz habarcs, ragasztó, purhab, felületkiegyenlítő, dűbel, élvédő, üveggyapot, üvegszálas háló, stb.) szállított, azokat ott tárolta és a felújítás során felhasználta.

epitkezes.jpg

A karbantartó 2017. decembertől kezdődően egészen 2018. január közepéig rendszeresen – hetente 2-3 alkalommal – tulajdonított el a sértett tulajdonát képező szigetelőanyagokból és építési segédanyagokból. Az anyagokat először az iskola alagsorában, a kistornaterem melletti szertárban, illetve egy udvari konténerben – amikhez csak neki volt kulcsa - elrejtette, majd reggelente és hétvégente ingatlanaihoz szállította és ott azok felújításához tárolta, illetve használta  fel.
Az eltulajdonított szigetelőanyagok és építési segédanyagok egy részét a 2018. január 18. napján foganatosított rendőri intézkedéskor az iskola alagsorában, illetve  Kustánszegen  tárolta, másik részét azonban erre az időpontra  ingatlanai felújítására (szigetelésére) felhasználta, oda beépítette. Az építőanyagok értéke összesen 438.738,-Ft volt, melyből  195.463,-Ft érték visszaadással  megtérült.


A  Zalaegerszegi  Járási és Nyomozó Ügyészség  a férfivel szemben a lopás vétsége miatt folyamatban lévő eljárást közvetítői eljárás lefolytatása céljából hat hónapra felfüggesztette.
Az ügyészség a közvetítői eljárás lefolytatása céljából felfüggeszti az eljárást, ha  a gyanúsított, illetve a sértett a közvetítői eljárás lefolytatását indítványozza, vagy ehhez hozzájárul, a gyanúsított a vádemelésig beismerő vallomást tett, és a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére tekintettel  a bűncselekmény következményeinek jóvátétele várható és  a büntetőeljárás lefolytatása mellőzhető, vagy a közvetítői eljárás a büntetés kiszabásának elveivel nem ellentétes.


Az eljárás célja az, hogy a szükséges feltételek megléte esetén az elkövető a bűncselekménye által okozott következményeket kár megtérítésével,  munkával, vagy más módon  csökkentse, melynek fejében a törvényhozó eltekint   büntetés, vagy  intézkedés  alkalmazásától, és a közvetítő eljárás sikere esetén az eljárás megszünteti.  


A jelen  ügyben a bűncselekmény elkövetését a férfi a nyomozás során beismerte, az elkövetési értéket és  a  kárösszeget is elfogadta és úgy nyilatkozott, hogy a kárt szeretné megfizetni a sértettnek,  erre figyelemmel indítványozta közvetítői eljárás lefolytatását - tudta meg honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.