Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.03.17

Engedély nélküli autóbontója miatt áll bíróság elé egy zalai férfi

Egy 1984-ben született egeraracsai férfi 2018. év közepétől rossz műszaki állapotú, sérült, általában forgalomból kivont, roncs, veszélyes hulladéknak minősülő személygépkocsikat vásárolt, illetve szerzett meg, melyeket ideiglenesen a lakóhelyével szemközt található, más személy tulajdonában álló ingatlanon helyezett el, anélkül, hogy az autók elhelyezésre az ingatlan tulajdonosától engedélyt kért volna.

A férfi a roncs személyautókat, hogy azokat lakóhelye udvarán szétbontsa, időközben folyamatosan átvontatta a lakóházához tartozó bekerített udvarra, majd azokat ott darabjaira, alkatrészeire szétbontotta. A gépjárművek bontását, a tárolás helyén, mindenféle burkolat nélküli, füves udvaron végezte.

 

illegalis-autobonto.jpeg

 

A férfi egeraracsai lakóhelyén tavaly július 7-én a nyomozó hatóság tagjai szemlét tartottak, melynek során az udvaron 11 db hatósági jelzés nélküli, különböző bontottsági állapotban lévő járművet találtak.  
 
A férfi a hatóság által nem engedélyezett helyen tárolta a gépjármű roncsokat. A gépjárművek veszélyes hulladéknak minősülnek. A vádlott a járműveket szétbontotta, a bontási tevékenység során keletkező különböző állapotú személygépkocsikat, bontott karosszéria alkatrészeket (ajtók, lökhárítók, zajcsillapító szigetelések, gumitömítések, kabintető), használt gumiabroncsokat, veszélyes hulladéknak minősülő szétbontott hűtőrendszereket, fékolaj rendszereket, hiányzó sebességváltó és hajtórendszereket, kiszerelt lengéscsillapítókat, kiszerelt kipufogórendszereket, hosszabb időn keresztül a lakóháza udvarán felhalmozta, azok tárolására, elhelyezésére engedéllyel nem rendelkezett. A helyszínen talált veszélyes hulladék mennyisége kb. 4-5 tonna volt.

A férfi hulladékgazdálkodási engedéllyel nem rendelkezett. A bontási tevékenység és a veszélyes hulladékok elhelyezése, felhalmozása következtében a környezetet jelentős mértékben szennyezte.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének bűntette miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.