Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.28

Embereket tartottak rabszolgaságban Zalában

A Zalaegerszegi Törvényszék hétfőn tartott előkészítő ülést azon vádlottak esetében, akik több embert magukhoz vettek, éheztettek, bántalmaztak, keresetüket elvették, s a fogva tartottak közül volt, aki kórházba került és meghalt.

A vád szerint a vádlottak – egy házaspár, három lányuk, a fiúk és a vejük – gyenge akaratú személyeket barátság és szerelmi kapcsolat ígéretével magukhoz csábítottak. Eleinte meggyőzéssel, majd megalázással, fenyegetéssel arra kényszerítették őket, hogy a család megélhetését biztosítsák, miközben szabadságukat korlátozták. Keresetüket elvették, hiteleket vetettek fel velük, miközben állati sorban tartották és dolgoztatták őket.

emberkereskedelem-zala-megye.jpg

(Ilyen körülmények között laktak a rabságban tartott emberek. Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

A legidősebb lány 2015-ben megismerkedett egy már különélő házaspárral, akiknek lakhatási lehetőséget, jó elhelyezést, míg a férfinak a középső testvér szerelmet ígért. A párt beköltöztették a család ingatlanába, ahol eleinte jól bántak velük. Később a férfit sanyargatták, keresetét elvették, hitelt vetettek fel vele, éheztették, mozgásában korlátozták. Naponta általában csak egy tányér maradékot kapott, testsúlyából mintegy 30 kg-ot fogyott. Végül többszöri szökési kísérlet után 2016-ban rendőri segítséggel tudott megszabadulni a fogvatartóitól. A férfi volt feleségét szintén hasonló körülmények között tartották, őt prostitúcióra is kényszerítették. Jövedelmét elvették, csak maradékot kapott, többször leülni sem engedték, helyette támaszkodás nélkül guggolnia kellett a fal mellett. Egy ismerőse segítségével neki is sikerült elmenekülni.

emberkereskedelem-zala-megye-2.jpg

(Ebben az épületben tartották fogva a szerencsétlen sorsú embereket. Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

A család 2014-2015. évtől, pontosan meg nem határozható időponttól egy férfit egy udvari fűtetlen szerszámos deszkabódéban tartott. Jövedelmét elvették, bántalmazták, éheztették, továbbá nem adtak neki az évszaknak, időjárásnak megfelelő öltözetet. A lesoványodott férfi 2016 februárjában bekerült a kórházba és a röntgenvizsgálat során meghalt. Halálát kétoldali tüdőgyulladás és súlyos immungyengeség okozta.

2015 júniusától a család legidősebb lány tagja több alkalommal is megfenyegette a sértettet, miszerint, ha nem ad neki pénzt, akkor megvereti. Arra is rávette, hogy a szülei otthonából aranyékszereket lopjon. Miután a sértett nem akart többet fizetni, a vádlott két férfi segítségével autóba tuszkolta a munkahelyéről éppen kilépő nőt, majd hazavitte a családhoz, akik életveszélyesen megfenyegették. Ennek ellenére a nő – kisebb-nagyobb megszakításokkal - 2016 szeptemberétől a családnál lakott, ahol éheztették, bezárták, kínozták, pszichésen és fizikailag bántalmazták. Elvették a jövedelmét és hitelfelvételre kényszerítették. 2019 januárjában életveszélyes állapotban kórházba került. Amennyiben 1-2 órán belül nem kapott volna orvosi ellátást, a lehűlés, a 30 fokos testhőmérséklet, a lesoványodás következtében meghalt volna.

2019 nyarán a család megismerkedett a velük azonos faluban élő sértettel, aki felajánlotta nekik, hogy egy feleslegessé vált szekrényét elvihetik. A szekrény elszállítását követően többször kértek és kaptak élelmiszert a beszédében, mozgásában korlátozott nőtől, később viszont már engedély nélkül vettek el dolgokat és fenyegetéssel pénzt zsaroltak ki az idős asszonytól.  Egyik alkalommal rávették, hogy kölcsönt vegyen fel, azonban időközben kiderült, hogy a sértett nem hitelképes.

Az ügyben tartott előkészítő ülésen a személyesen megjelent vádlottak bűnösségüket nem ismerték el és nem kívántak vallomást tenni.

Miután az előkészítő ülés nem vezetett eredményre, ezért az ügy tárgyalással, a vádlottak meghallgatásával folytatódik majd várhatóan október végén, november elején - tájékoztatta honlapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Az eset a Zala megyei Pakodon történt, melynek előzményeiről korábban itt írtunk.