Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.07.05

Embereket csempésztek Zalán keresztül Szlovéniába

A 29 éves albán állampolgár vádlott egy Magyarországon élő afgán állampolgár által működtetett nemzetközi bűnszervezet tevékenységhez kapcsolódva, a bűnszervezetben részben a felvezetői, részben a sofőrök beszervezésének feladatát ellátó egy afgán és egy pakisztáni állampolgár megbízásából velük és egy albán állampolgárral közösen anyagi ellenszolgáltatás fejében segítséget nyújtott 13 fő, az államhatár átlépéséhez érvényes útiokmánnyal nem rendelkező afgán állampolgár számára a magyar-szlovén államhatár meg nem engedett módon történő átlépéséhez.
 
A legalább 9 azonosított és további számos felderítetlen tagból álló nemzetközi szervezett bűnözői csoport a balkáni országok felől érkező migránsok Magyarország területére, majd onnét az Európai Unió más, Nyugat-európai országaiba történő eljuttatását szervezte, illetve végezte oly módon, hogy a Szerbiából érkező, határátlépésre jogosító érvényes okmánnyal nem rendelkező migránsokat menekülttáborokban toborozták, Budapestre, az ún. Afgán parkba irányították, ahonnét őket szállítójárművekbe ültetve Magyarország nyugati határait átlépve Szlovéniába vagy Ausztriába, esetlegesen Szlovákiába szállították.

embercsempesz-2021.jpg

(A fotó illusztráció. police.hu)

A bűnszervezet a 2016. június elejétől 2016. november 29. napjáig terjedő időszakban a végrehajtói szinten változó résztvevőkkel és változó járművek, illetve mobiltelefonok és telefonszámok használatával legalább 34 embercsempész akciót bonyolított le.

Az illegális szállítások feltételeinek anyagi fedezetét a bűnszervezetet irányító afgán állampolgár biztosította, a migránsok szállítási díja is hozzá folyt be. Az embercsempészésben résztvevő tettestársai anyagi juttatását is intézte, nagyobbrészt egy illegális átutalási rendszeren keresztül, vagy személyes kifizetéssel. Az illegális szállítások lebonyolítását a különböző feladatköröket ellátó tettestársakkal történő telefonos kapcsolattartással irányította, az ehhez használt hívószámokat és telefonszámokat rendszeresen cserélte.

A vádlott arra kapott megbízást, hogy a bűntársai által biztosított gépkocsikkal szállítson el az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányokkal nem rendelkező afgán állampolgárokat Budapestről Olaszországba, mely tevékenységet rendszeres illegális munkaként ajánlották fel, szállításonként 500-500 euró anyagi ellenszolgáltatásért.

A vádlott 2016. június 13-án közreműködött abban, hogy szervezett módon, tömegközlekedéssel Budapestre érkező 13 fő illegális migránst Citroen C8 típusú és egy Opel Astra típusú gépjárművel Budapestről Szlovéniába szállítsanak, tudva arról, hogy a szállított afgán állampolgárságú személyek a magyar-szlovén államhatár átlépéséhez érvényes úti okmánnyal nem rendelkeznek.

A tornyiszentmiklósi határátlépési pont felé tartva, Murarátka községben a vádlottat és társait rendőri ellenőrzés alá kívánták vonni, azonban a Citroen C8 típusú személygépkocsi a rendőrjárőr jelzésére nem állt meg, megbízói utasítására az ellenőrzés alól kivonta magát és Kiscsehi-Tormafölde irányába tovább haladva a járművel elmenekült, melyet az intézkedő járőrök szolgálati gépkocsijukkal azonnal üldözőbe vettek.

A menekülő gépkocsi balesetet szenvedett, a gépkocsiból a sofőr és az általa szállított 9 fő migráns gyalogosan elmenekült, őket később Tormafölde környékén az intézkedő rendőrök elfogták. A vádlott által vezetett gépkocsi 4 fő migránssal átjutott a magyar-szlovén államhatáron, Szlovéniában azonban a szlovén rendőrhatóság őket ellenőrzés alá vonta.

A férfivel szemben szökése miatt távollétében bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a Lenti Járási Ügyészség a napokban - tájékoztatta honlapunkat dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség helyettes-szóvivője.