Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.12.12

Eltitkolt fertőzés a bázakerettyei szociális otthonban?

"Az antibiotikumnak is ellenálló baktérium fertőz múlt nyár óta a bázakerettyei szociális otthonban, ám az intézmény nem értesített senkit, csak most rendeltek el egészségügyi vészhelyzetet.

– Úgy kell kezelni, mint egy influenzát, nem kell kétségbeesni! – a beszámolók szerint így értesültek a faluban élők egy múlt heti közmeghallgatáson Varga István háziorvostól arról, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) helyi intézményében, a pszichiátriai betegeket gondozó Aranyág otthonban terjedő úgynevezett MRSA-fertőzés tört ki." - írta a Népszava.

bazakerettye-mol-olajkut.jpg

(Olajkút Bázakerettye központjában)

A lap szerint a bázakerettyei háziorvos a közmeghallgatáson azt is elmondta, hogy tavaly  nyáron rühességgel párosulva jelent meg először a fertőzés az otthonban. Ekkor Dr. Varga István a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályához fordult, megtörtént a fertőtlenítés és ezzel egy időre megszűnt a fertőzés is.

Az idei nyáron azonban újra felütötte fejét az MRSA-fertőzés, ez esetben antibiotikum- kúrát alkalmaztak elsőre sikerrel, azonban a kór novemberben felerősödve újra erőre kapott.

A bázakerettyei önkormányzat semmilyen jelzést nem kapott arról, mi zajlik a Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény Aranyág Otthonában.

Csatlós Csilla Bázakerettye októberben megválasztott új polgármestere a lapnak elmondta, a közmeghallgatás után felvette a kapcsolatot az SZGYF-el, ahonnan várják a választ, majd azt követően szórólapon is tájékoztatják a lakosságot a kialakult helyzetről.

A Népszava cikke szerint mintegy 20-25 gondozott betegedett meg, akiket elkülönítettek, viszont néhányukat állítólag látták bent a faluban, így nem zárható ki, hogy ők nem fertőzhetnek tovább. A lap azt is tudni véli, hogy a fertőzéses-ügy eltussolása miatt több dolgozó is felmondott már az otthonban.

A staphylococcus okozta bőrfertőzés, így az MRSA is általában kisméretű bőrjelenséggel kezdődik, vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel. Ez gyorsan terjedhet a bőr mélyebb rétegeibe, fájdalmas tályogok alakulnak ki, amelyek sebészeti megnyitást igényelnek. Egyes esetekben a baktérium nem terjed tovább, a bőrben marad. Máskor azonban bejuthat a keringésen át egyéb szövetekbe, szervekbe, pl. csontok, műtéti sebek, véráram, szívbillentyűk, tüdő, stb... A szervezetben érintheti a véráramot, a tüdőt, a szívet, a csontokat és az ízületeket. A levegőben nem terjed.