Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.13

Elsikkasztotta a milliós előleget a zalai szaki. De ki fizeti meg a könnyeket?

Korábban a Zala Megyei Főügyészség közleménye alapján közreadtuk, hogy elsikkasztotta egy szaki egy novai ház felújítására szánt, évek alatt összespórolt milliókat. Az érintett, elkeseredett családtól levelet kaptunk, amely így szól.

"Meglepetten olvastam megjelent cikküket a novai házfelújításról. Az én családommal esett meg ez a csúfság, ez a szégyen, bár a ház egy jó részét helyre hozták, mégsem tudunk örülni az előbbre jutásnak, a szebb otthonnak, mert azóta is ahányszor csak ránézünk, mindig a keserűség szorít össze minket. Megosztom önökkel ami a cikkük tömör tartalmából kimaradt. Mivel nem vagyok újságíró, kérem amit oda nem illőnek vagy az ügy menete miatt még nem publikálhatónak tartanak cenzúrázzák.

siras.jpg

(A fotó illusztráció)

Igen, felkértem ezt az "embert" a házunk felújítási munkáinak elvégzésére, aki kijött nyájasan felmérte, majd árajánlatot adott. Ez minden úgy történt a munkálatok megnevezésével, összegekkel, ahogy megírták. Május első hétvégéjére határozta meg a munka elkezdését, amire át is vett tőlem 1 millió forintot. Felajánlottam neki, hogy egyszerűbb, ha ad egy számlaszámot, és arra utalom, de ezt határozottan elhárította, és készpénzt kért.

Május elején telefonon értesített ama szomorú tényről, miszerint "távoli nagybátyja" meghalt, és a temetést odautazva neki kell intéznie ezért a munkákat egy hét csúszással tudja csak megkezdeni, ha lehet ne is keressem ezen a szomorú héten, majd ő jelentkezik. Én még részvétemet is kifejeztem neki, megbeszéltük, hogy addig megkezdjük a bontási munkákat.

Akkor az ő szavára szedettük fel a járdát, tépték ki a kerítést, mert ő majd minden helyett szépet újat csinál. A következő hétvégén sem tudott jönni, mert meglepetés bulit szervezett a feleségének. Egy hétre rá meg is jöttek, nekiálltak dolgozni, sajnos már akkor észre kellett volna vennem, hogy a cigaretta,és a kávés pohár többször emelkedik meg, mint a kőműves kanál.

Gondoltam, ő a "szakember", tudja mit csinál, kijelentette, hogy szeptembertől már nem tud jönni, de arra el is készül. A feleségemmel mi elmentünk dolgozni, neki hagytunk egy kulcsot a házhoz, mert a biztosíték szekrény belül van, ha lecsapná valamelyik gépjük, ne kelljen amiatt állni. Minden hétvégén (kivétel az első alkalom) két fogásos ebéd várta őket.

Elérkeztünk júniusig, de az idő múlása sajnos csak a naptáron látszott, a házunk ugyanabban az - északi oldalra felrakott nikecell táblákat leszámítva - romos állapotban tündöklött. Emiatt az akkori nyári életkörülményeink is eléggé romlottak, feljáró, járda nélkül, ha esett nyakig érő sár volt, ha a nap tűzött, a port hordta a házba a szél.

Megkérdeztem, hogy tekintve az általa elmondott szeptemberi más elfoglaltságát be fogja-e tudni fejezni a házunkat.Telefonon mikor legközelebb hívott, elmondta, hogy amennyiben adnánk neki még 1 milliót, akkor be tudja augusztus végére fejezni a házat. Gondolkodtunk rajta, hisz ez már így nem kis összeg, de nyár végén már kit találnánk, belementünk nem gondoltuk, hogy ez csalás, mert elmesélte, hogy a lánya rendőrnek akar tanulni, a felesége gondozónőként dolgozik. Ez mind bizalmi állás, hittük becsületes család, becsületes emberekkel. Hiba volt!

Ebédnél előhoztam a pénz dolgot, és az asztalunknál ülő segédjét, vő-jelöltjét is megkérdeztem "Szerinted is meglesztek, ha oda adom ezt a pénzt? "Ő válaszolt " Hát igen, itt lesz az anyag, azonnal tudjuk csinálni.". Visszaemlékezve a történtekre, nem rám nézett. A "szaki" átvette a pénzt, aláírta róla a papírt, még megmutatták, hol fog menni a járda, elmondták milyen szép lesz közben kihátrálva elmentek. Azóta nem láttuk őket.

Telefonon beszélve kértem,hogy adja vissza a pénzünket, mert a végén még hitelből kell megcsináltatnom azt, amiért családostul keményen megdolgoztunk. Az ajánlatom:adja vissza a 2 milliót, abból az 1.8 m ami az anyagból vissza jár, a többi pedig kárpótlás azért, mert építés helyett csak rombolt!

Beleegyezett, és négyszer 500.000-ben akarta visszaadni, mikor rákérdeztem, hogy hova lett a pénz, gond nélkül elmondta."kölcsön adtam,nincs már meg". Mivel az ez utáni próbálkozásaim nem vezettek eredményre, gondolván, hogy egy férfi a feleségére hallgat leginkább, felvettem a nejével a kapcsolatot telefonon, aki eleinte segítőkésznek is látszott, de a végén már azt mondta "nincs 2 millió forintom, s ha lenne sem adnám oda, hanem a gyerekeimre költeném".

Amit tett: A halott nagybácsi nem létezett. A Facebookon megosztott képek bizonyítják, hogy egy hetet nyaralt a családjával Hajdúszoboszlón. A felesége szerint az ő pénzén nyaraltak, de hadd kérdezzem meg, ha előre betervezett nyaralás volt, a "szaki" miért nem azt mondta nekem, hogy egy héttel később kezdünk, mert nyaralok a családommal, miért hazudozott a temetés intézésről? Mert a pénz láttán döntötte el, hogy nyaralni mennek. Furcsa, hogy a felesége miért nem kérdezett rá, miből is telik erre?

A meglepetés bulira, csak azt felejtették el meghívni, aki az egész cehet állta. Minket! Ám a családnak még mindig nem tűnt fel, vajon honnan is ez a hirtelen jólét? Senki nem kérdezte meg a családfőt honnan futja még erre is, hanem mindenki együtt ivott.

Tehát az első 1 millióból, amit fel tud mutatni, az 200000 forintnyi anyag, de a rendőrségen az ő elmondása szerint, ez a tétel 550.000 ft, amit akkor vont csak vissza amikor a biztonsági kamera rögzített képeivel bemutattam a pontos dolgokat a rendőrségen, amiket hozott. Akkor elismerte az összeget, de megdöbbenve figyeltem,hogy a hazugságaiért, a hamis bizonyíték benyújtásáért semmit sem kap.

Fel tud mutatni 200.000 forintnyi anyagot, egy családi nyaralást és egy meglepetéspartit. Itt már 800.000 forintot elsikkasztott, de a rendőrség csak azt firtatta, hogy mennyibe kerülhet az a munka, amit azért ő ott elvégzett. Könyörgöm, munkadíjra nem kapott pénzt, tehát ha anyagra vitte el, és ez elszámolás akkor ne keressenek rajta munkadíjat, amíg arról el nem számolt. Mikor a második 1 milliót már ő kérte, és  elmondta milyen jól, szépen csinálja majd meg a járdát és a kerítést, már akkor tudta, csak a pénz kell neki, nem tesz itt már semmit.

Nagyon érdekes volt a rendőrség hozzáállása, ha nem hoz össze a sors egy jó ügyvéddel, már három alkalommal is a szőnyeg alá seperték volna az ügyünket. Egy alkalommal azt mondták itt nem történt bűncselekmény.(????)

Sajnos nem tudom szó szerint, de mintha így szólna a BTK:
Aki más által meghatározott céllal rá bízott összeget, vagyontárgyat öncélúan használja fel, sikkasztás bűntettét követi el. A nyaralás és a meglepi buli szerintem ez.
Aki bűncselekményből származó vagyont vagy annak hasznát élvezi, tettestárs lesz az elkövetésben. Hányan voltak nyaralni, hányan énekelték a boldog szülinapot a meglepetésbulin?

Valamint még a bizalmunkkal is vissza élt. Ha nem voltunk otthon, a párom kávét készített ki nekik az előszobába, az ajtótól egy lépésre. A biztonsági kamera szerint 45 percig voltak a házban indokolatlanul. Egy beszélgetésen kiderült a privát szféránkban leskelődtek.

Szóval nehéz és fájó volt ez az út, mire idáig eljutottunk. Nekünk. Ez az alak azóta is boldogan költi a mi pénzünket (ha még van belőle) amire csak akarja. Ez idő alatt kellemetlenséget csak az a pár rendőrségi kihallgatás okozott neki, amin azt mondott,  amit csak akart, mert ha egyszer azt mondta kölcsönadta a pénzünket, legközelebb, hogy elverte, annak sem lett semmi következménye. Nem tudom akkor mit jelent a hatóság megtévesztése,vagy nyomozás akadályozása.

Ez az alak szétverette a házunkat, elsikkasztotta, kicsalta a pénzünket, tönkre tett anyagilag, idegileg egyaránt és nem értem miért csak a második egymillióval foglalkozik a rendőrség és a benyújtott bizonyítékok ellenére, megállapodási szerződés, kamerafelvételek, BEISMERŐ VALLOMÁS, mindezek ellenére miért nem ítélte el már a bíróság, mi tart eddig? A károkozásra, csalásra, sikkasztásra, bűntársiasságra van is paragrafus, a szétcincált idegeket, és az asszonyi könnyeket mivel enyhíti a törvény?
Amennyiben ennyi idő után nem születik Igazság ez ügyben, sajnos bebizonyosodik számomra,hogy a mi kis hazánkban a bűnözés igenis kifizetődő."