Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.01.03

Életmentő készülékek a zalai bíróságokon

Magyarországon a hirtelen keringésleállás okozta szívhalál évente mintegy 26.000 ember életét követeli, amellyel vezeti a halálozási okok statisztikáját. Ez azt jelenti, hogy hazánkban naponta átlagosan 70-en (!) halnak meg hirtelen szívhalálban. Mivel az esetek jelentős hányada kórházon kívül következik be, nagyon fontos, hogy minél több intézményben legyen defibrillátor készülék, amely mára Európa több országában a közintézmények, sőt társasházak többségében is kötelező felszerelés.

 

zala-megye-birosag-defibrillator.jpg

(Az eszköz helyes használatáról a járásbíróság bírái felkérésére Skoda Szabolcs mentőtiszt, a Lenti mentőállomás szakembere tartott előadást)

 

Mindezek ösztönözték arra a Zalaegerszegi Törvényszéket, hogy dolgozói körében adománygyűjtő rendezvényeket szervezzen. Kollégáink önzetlenségének köszönhetően összegyűlt az a 350.000 forint, amelyből a Zalai Dolgozókért Bírósági Alapítvány meg tudta vásárolni a félautomata defibrillátor készüléket. Az eszközt 2019. december 20-án adta át dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke. A defibrillátort annak érdekében, hogy az a bírósági dolgozók, az ügyfelek, s a közelben segítségre szoruló állampolgárok számára is elérhető legyen, a törvényszék „A” épületének (Zalaegerszeg, Várkör 2.) portáján helyezték el.

 

A törvényszék 2019 májusában indított újraélesztési oktatássorozatot, amely során 3 helyszínen összesen 78 dolgozó sajátíthatta el a mindennapi élet során is hasznos ismereteket. A zalai mentőtisztek a vérzések, az áramütés, a törések, az égési sérülések, a félrenyelés és a rosszullétek különféle esetei kapcsán tartottak elméleti oktatást, majd gyakorlatban mutatták be az újraélesztést, illetve a félautomata defibrillátor használatát.  A megyeszékhely bíróságainak dolgozói közül ennek köszönhetően 46-an tudják kezelni a készüléket.

 

A Lenti Járásbíróság bírái idén az év végi jutalmukból szintén vásároltak egy defibrillátort. Bár ez a járásbíróság bíráinak tulajdona, de az a járásbíróság elhelyezését biztosító irodaház valamennyi intézményének – a járási ügyészség és a kormányhivatal épületben működő részlegeinek munkatársai, és természetesen az ügyfelek – rendelkezésére is áll.

 

Az eszköz helyes használatáról a járásbíróság bírái felkérésére Skoda Szabolcs mentőtiszt, a Lenti mentőállomás szakembere tartott ismeretterjesztő előadást az irodaház dolgozói részére. A képzésen elhangozott, hogy a készülékkel szükség esetén azonnal és gyorsan helyreállítható a szív működése, ugyanakkor annak használata során több alapvető biztonsági szabályt is figyelembe kell venni.

 

A szakmai előadást követően a résztvevők a defibrillátor készülék használata melletti mellkas kompressziót az elsősegély tanfolyamokról ismert bábun gyakorolhatták - tájékoztatta honlapunkat dr. Vándor Virág a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.