Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.08.02

Életet mentettek a lenti mentők

„Nagyszerű élmény az igazi életmentés” – Bajtársaink sikeresen végeztek helyszíni elektromos kardioverziót
Vincze Luca, frissen kinevezett Zala megyei vezető mentőtiszt tanulságos levelét olvashatják.

 „Szeretném megosztani egy tegnap reggeli rédicsi mentőfeladat eseményeit/élményeit, ahová a Lenti Bajtársakat riasztották. Az 5 percre lévő helyszínre a 20/591-es MTK és a 20/31-es mentőkocsi személyzete érkezett a 64 esztendős, eszméletlennek jelentett, kritikus állapotú beteghez. Családi házának udvarán a háziállatokat gondozta, amikor hirtelen, rövid időre eszméletét vesztette. Az éber, de zavart tudatú betegnél Bajtársaink érkezését követően egy percen belül légzés-keringés leállás történt, amit gyors reszuszcitáció, vagyis befúvásos lélegeztetéssel és mellkasi nyomásokkal történő újraélesztés követett alig egy percig, a spontán légzés-keringés visszatértéig. Majd észlelték malignus ritmuszavarát (VT fr.:260/min), amelyhez az akkor már éber, orientált beteget analgetikummal és anesztetikummal készítették fel az elektromos kardioverzióra. Első szinkron shockot követően szinusz ritmusa visszatért, majd az anesztetikum hatása múltán éberré, orientálttá vált.

 

ujraelesztes.jpg

 

Az elkészített tizenkét elvezetéses EKG-én kiterjedt, zajló szívinfarktus jeleit látták (extensiv anterior AMI), ezért egyeztettek a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Haemodinamikai Labor ügyeletes orvosával a beteg fogadásáról, így már a stabil paraméterekkel rendelkező beteget eseménymentesen szállították a zalaegerszegi PCI laborba. A betegnek a kórházban beültettek egy stentet, amivel az elzáródó szívkoszorúerét megnyitották, azóta a beteg remekül van. Nagyszerű élmény az igazi életmentés és ritka esemény a helyszíni elektromos kardioverzió.

Büszkék vagyunk a remekül helytálló Bajtársainkra: Németh Zoltán mentőtisztre, Török Róbert MTK gépkocsivezető-mentőápolóra, Porkoláb Richárd mentőápolóra és Bekk Tibor mentőgépkocsivezetőre.” (Forrás: Országos Mentőszolgálat - Facebook)