Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.04.03

Egy hét alatt 11 ember ellen emeltek vádat ittas vezetés miatt a zalai ügyészségek

Egy 56 éves hévizi férfi 2018. november 25.-én délután  ittas állapotban vezette a Fiat Bravo típusú személygépkocsit Hévíz külterületén, a 760-as főúton Zalacsány irányából Keszthely irányába. A 760-as főút és a 73168-as mellékút kereszteződéséhez érve nem az út vonalvezetésének megfelelően közlekedett, letért a menetiránya szerinti jobb oldali útpadkára, ahol a szalagkorlátnak ütközött, majd továbbsodródva a menetiránya szerinti bal oldali sávban, a menetirányával egyezően állt meg.
A baleset következtében nyolc napon belüli, könnyű sérülést szenvedett. Vérében a cselekmény elkövetésekor 2,64-2,90 ezreléket eredményező szeszesital fogyasztásból származó alkoholkoncentráció volt (súlyos fok).

 

alkoholszonda.jpg

(Szondáztatás Zalaegerszegen. Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)


Egy 47 éves zalaegerszegi nő 2018. november 19.-én 13 órakor ittas állapotban vezette a Citroen Berlingo típusú tehergépkocsit Szalapa külterületén, Zalaegerszeg irányából Mihályfa irányába a 7328-as számú mellékúton. Közlekedése során a 7328-as számú mellékút 9 km 800 méterszelvényéhez érve elvesztette az uralmát a járműve felett és az egyenes útszakaszon letért a jobb oldali útpadkára, majd onnan a füves vízelvezető árkon keresztül hajtva, élőfának ütközött, végül a jármű bal  oldalára borult A baleset következtében a nő  nyolc napon belüli, könnyű sérülést szenvedett. A terhelt vérében a cselekmény elkövetésekor 2,20-2,42 g/l (közepes fok) alkoholkoncentráció előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt.


Egy 37 éves keszthelyi férfi   2019. március 3.-án 2 óra 50 perckor ittas állapotban közlekedett  Citroen típusú személygépkocsijával  Keszthelyről  Hévíz felé. Keszthely-Kertvárosnál betért a Hévízi úton üzemelő Mobil Petrol üzemanyagtöltő állomásra, ahol a  rendőrjárőrök közúti ellenőrzés és alkoholszondás vizsgálat alá vonták. A férfi  által kilélegzett levegőben a Drager Alcotest légalkohol-mérő készülék szerint 0,69-0,60 mg/l légalkohol-koncentráció volt (enyhe fok).


Egy 44 éves keszthelyi férfi  2019. március 7.-én 19 óra 50 perckor ittas állapotban  vezette a Chevrolet Lacetti típusú személygépkocsit Keszthely belterületén, a Fodor utcában ahol az egyik parkolóban  a rendőrjárőrök közúti ellenőrzés és alkoholszondás vizsgálat alá vonták. A férfi  által kilélegzett levegőben a Drager Alcotest  légalkohol-mérő készülék szerint 0, 88-0,86 mg/l légalkohol-koncentráció volt (közepes fok).

 

alkoholszonda-1.jpg

 

Egy 65 éves türjei férfi – akit korábban már a bíróság elítélt  ittas járművezetés vétsége miatt - 2019. január 15. napján 21:15 órakor Türje belterületén az Ady Endre utcában ittas állapotban vezetve vett részt a közúti forgalomban egy Ford személygépkocsival, amikor őt a rendőrjárőr ellenőrzés alá vonta. A vezetői engedélyét terhelt nem tartotta magánál. A  vérében a cselekmény elkövetésének időpontjában 1,95 ezrelék alkoholhoncentráció volt (közepes fok).


Egy 40 éves kisszigeti férfi 2019. február 06. napján 23 óra 15 perckor ittas állapotban közlekedett a 75. számú főúton Lentiben a vár előtti útszakaszon egy személygépkocsival, amikor őt rendőri intézkedés alá vonták. A  vérében a cselekmény elkövetésekor 2,20-2,34 g/l ezrelék (közepes fokú) alkoholkoncentráció alkohol volt.


Egy 60 éves  német állampolgár, lenti lakos nő –akit korábban már  a bíróság elítélt  ittas járművezetés vétsége miatt,-2019. február 12.-én  05 óra 42 perckor ittas állapotban közlekedett egy személygépkocsival Lentiben a Sugár utcában Lentikápolna irányába, amikor őt rendőri intézkedés alá vonták. Az általa kilélegzett levegőben a cselekmény elkövetésekor 1,01 mg/l (közepes fokú) alkoholkoncentráció  volt.


Egy 54 éves nagykanizsai nő – akit korábban már  a bíróság elítélt  ittas járművezetés vétsége miatt - 2018. december 28-án, 23 óra 20 perc körüli időben, Nagykanizsán a Vörösmarty utcában közlekedett az Audi B8 típusú személygépjárművel, amikor a rendőrjárőr közúti ellenőrzés céljából megállította. A rendőri ellenőrzés során a nővel szemben Drager típusú alkoholszonda alkalmazására került sor, amely a helyszínen 0,60 mg/l értéket mutatott, ezért előállították a Kanizsai Dorottya Kórházba vér és vizeletminta vétel céljából. A nő véralkohol értéke a cselekmény időpontjában 1,52 g/l ezrelék volt, amely közepes fokú alkoholos befolyásoltság előidézésére volt alkalmas.  


Egy   48 éves nagykanizsai nő  2019. március 18-án 19 óra 45 perckor,  Nagykanizsa belterületén a Balatoni úton, a belváros irányába ittas állapotban vezette a Suzuki Swift típusú személygépkocsit, amikor a rendőrjárőr közúti ellenőrzés céljából megállította a Balatoni út 43. szám melletti útszakaszon. Leheletén alkoholszag érződött ezért a nővel  szemben Dräger típusú alkoholszonda alkalmazására került sor, amely a helyszínen 1,17 mg/l értéket mutatott, ezért előállították a Nagykanizsai Rendőrkapitányságra hiteles elektromos légalkoholmérő berendezéssel történő ellenőrzés céljából. A  hiteles SERES ETHYLOMETER mérési adatai szerint a nő leheletéből két alkalommal is 1,20 mg/l  alkoholkoncentráció volt kimutatható, amely nála  közepes fokú alkoholos befolyásoltságot okozott.


Egy 48 éves zalaszentiváni férfi 2019. március 06. napján 19 óra 25 perckor ittas állapotban közlekedett Zalaszentivánon a Kossuth Lajos utcán egy személygépkocsival, amikor a Kossuth Lajos utca 2. számú ingatlan előtti útszakaszon rendőri ellenőrzés alá vonták. A férfi  által kilélegzett levegőben a cselekmény elkövetésekor 0,85 mg/l és 0,84 mg/l közötti (közepes fokú) alkoholkoncentráció előidézésére alkalmas alkohol volt.


Egy 35 éves zalaegerszegi férfi 2019. március 08. napján 21 óra 35 perckor ittas állapotban közlekedett Zalaegerszegen egy személygépkocsival, amikor Kaszaházán rendőri ellenőrzés alá vonták. A férfi  által kilélegzett levegőben a cselekmény elkövetésekor 0,52 mg/l és 0,51 mg/l közötti (enyhe fokú) alkoholkoncentráció előidézésére alkalmas alkohol volt.


A sofőrök vezetői engedélyét az intézkedő rendőrök bevonták, az illetékes ügyészségek pedig  ittas járművezetés vétsége miatt emelt vádat ellenük - tudtuk meg dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.