Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.04.25

Dr. Bussay László lett a Borászok Borásza 2015-ben

A tavaly nyáron elhunyt Bussay László, csörnyeföldi borászt választották meg idén a Borászok Borászának – jelentette be Berecz Stéphanie, a díj tavalyi nyertese április 24-én (pénteken) a Boscolo New York Palotában tartott díjátadó gálán.

 

boraszok-borasza-2015-dr-bussay-laszlo.jpg

(A fotón Dr. Bussay László lányai, (b-j) Dr. Bussay Dorottya muraszemenyei háziorvos és Bussay Bianka látható. Forrás: Bussay Pincészet - Facebook)

 

Dr. Bussay László (1958–2014) családjában volt hagyománya a szőlőművelésnek, borkészítésnek - olvasható Csíki Sándor, a borászra emlékező cikkében. Az első tőkéket 1988-ban telepítette Csörnyeföldön. Olasz- és rajnai rizlinget, szürkebarátot, traminit, sárgamuskotályt, pinot noirt, csókaszőlőt is termelt a Kövecs-hegy, Birkás és Kapatörő dűlőkben.
 
Első, és elismerten első számú termelője lett a vidéknek. 2003-as traminije Olaszországban ért el nagy aranyérmet. 2006-ban az Esküvé 2004 cuvée-jét a Decanter Magazin a világ 10 legjobb rizlingje közé választotta. Borait országhatárokon innen, s túl is sokan ismerték.

 
Dr. Bussay Lászlót háziorvosi, és a Zalai borvidéknek nevet s ismertséget hozó munkájáért 2009-ben a megye díszpolgárává választották. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, most pedig a borászok – szívükben őrizve emlékét – választották maguk közül a „legborászabbnak”.

(Forrás: Borászportál.hu)