Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.20

Datolyaszilva-szüreten jártunk Becsehelyen

A Facebookról tudtuk meg, hogy kaki, azaz datolyaszilva Szedd magad!- akció lesz a közeli Becsehelyen, így hát útnak indultunk.
A becsehelyi templomnál a Jókai Mór utcában egyenesen tovább autózva jutottunk el Harcz Endre és Harcz Balázs Gerecse-hegyi ültetvényéhez, ahol szinte hihetetlen látvány tárult elénk, ugyanis Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövényét itt Zalában, a szomszéd falu hegyén "szüretelték" a látogatók.

becsehely-datolyaszilva-kaki-1.jpg

(Érik a datolyaszilva - kaki - Becsehelyen)

Harcz Endrétől megtudtuk, az 1 hektáros ültetvényükön mintegy 600 kaki fát ültettek, amelyből most közel 200 fordult termőre.
Az ültetvényt 2014 januárjában hozták létre, ahol nem csak a rendkívül finom gyümölcsöt árusítják, hanem szaporítják is azt.
Akkora volt az érdeklődés a becsehelyi datolyaszilva iránt, hogy mennyiségi korlátozást kellett bevezetni, maximum 10 kilónyit vihetnek haza az érdeklődők, melyből 5 kilónyit maguk szedhetnek, majd a pince előtt leszüretelt kakiból további 5 kilót válogathatnak.
Endre érdekességként mondta, hogy Zalán kívül többen jöttek még az Alföldről is, így voltak látogatóik Kecskemétről, Szegedről, Kiskunfélegyházáról, sőt még Egerből is elautóztak az ízletes becsehelyi kakiért.

becsehely-datolyaszilva-kaki-2.jpg

(Ritka látvány Zalában a gyümölcsöt hozó kaki-ültetvény sorok)

Újdonság, hogy egzotikus növények csemetéit is lehet előjegyeztetni náluk olyan fajokat, mint például a kaki, kivi, füge, gránátalma és díszfák is találhatók a kínálati palettán.
15 éves gyümölcstermesztési tapasztalattal a hátam mögött úgy gondolom, hogy a pontos, használható szaktanács ugyanolyan fontos, mint a jó szaporítóanyag. Igyekszem mindenkinek azt a tudást átadni, amit én megszereztem - hallottuk Harcz Endrétől.
A most zajló és következő Szedd magad! akcióról és minden egyébről olvasóink a
Harcz Endre - kertészet, különleges növények Facebook oldalon tájékozódhatnak.