Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.02.18

Csodát tett a közmunka Zalában

Zala megyében tavaly havonta átlagosan 12,3 ezer álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában, csaknem 25 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja kedden az MTI-vel.

 

letenye-kozmunka.jpg

 

Megyén belül valamennyi járás területén átlagosan több mint 20 százalékkal csökkent az álláskeresők száma. A kedvező munkaerő-piaci folyamat a nem támogatott munkaerőigények emelkedése mellett a közfoglalkoztatás bővülésének az eredménye.


Az elmúlt évben összesen 16 782 álláskereső állt munkába Zala megyében. Csaknem 8880 ember támogatott munkakörben - 92 százalékuk -, közfoglalkoztatás keretében. A munkaerő-piaci képzésekbe további 1192 ember kapcsolódott be.


A munkaügyi központ adatai szerint 2014-ben a gazdaságilag aktív népesség 9,4 százaléka volt regisztrált álláskereső, a mutató értéke 2,9 százalékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.  
A pályakezdő álláskeresők száma 2013. évhez képest közel 20 százalékkal mérséklődött. Az elmúlt évben ö
sszesen 1,2 ezer fiatal jelentkezett első alkalommal a kirendeltségeken.


Az álláskeresők aránya Lenti, Keszthely és Zalaegerszeg térségében tartósan alacsonyabb a megyei átlagnál. Hosszú ideje Letenye térségében a legmagasabb a ráta, de Nagykanizsa körzetében is folyamatosan meghaladja a megyei értéket.


A munkáltatók 2014-ben összesen 24,8 ezer új álláshelyet (ebből 14,2 ezerhez nem igényeltek támogatást) jelentettek be Zala megyében. Az üres álláshelyek száma 4,3 ezerrel haladta meg az előző évi kínálatot: a támogatott álláshelyek száma 2600-zal, míg a nem támogatottaké 1700-zal volt több, mint a korábbi évben.  
A feldolgozóiparban nem támogatott foglalkoztatás keretében 2700 álláskereső számára kínáltak munkát és hasonló nagyságrendben volt kereslet az adminisztratív és a szolgáltatást támogató tevékenységre.