Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bővül a zalai csodafalu

nagypali.jpg

 

Újabb fejlesztések indulnak a zalai "csodafaluban", Nagypáliban.

A több mint 500 lelkes településen a 90-es évek vége óta építettek ki napkövető napelem-rendszert, van energiaerdejük, a zöld utakon járó Nagypáli önkormányzati rezsije a minimálisra csökkent.

A megújuló energia használatával érdekes módon maga a falu is újjá született, húsz éve még háromszázan sem laktak itt, mára több mint ötszázra nőtt a falu lélekszáma.

Nagypáli most részt vesz egy olyan programban is, melynek lényege, hogy vállalják, a károsanyag-kibocsátást a minimálisra szűkítik. Ezután kvótákat kapnak, ami – egy erre szakosodott cég segítségével – végül bevételt hoz a településnek – magyarázta a polgármester a Hajnaltájban.

Bármelyik magyarországi település példát vehetne Nagypáliról, ahol három éve olyan elektromos robogóval jár a falugondnok, amit a falu saját napelem telepéből "tankol fel".

Amúgy Köcse Tibor polgármester, a hivatal munkatársai is elektromos autóval intézik az ügyeket, ezt is Nagypáliban töltik fel. Egy feltöltéssel 100-150 kilométert tudnak megtenni a falu érdekében.