Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.07.26

Bíróság elé áll a borsfai állatkínzó

A zalaegerszegi Bogáncs Állatvédő Egyesület képviselői 2017. március 6. napján megjelentek B. László Borsfa,  szám alatti otthonánál, mivel állampolgári bejelentést kaptak arról, hogy a terhelt két kutyáját elhagyta oly módon, hogy további létfenntartásukat biztosító szükségleteikről nem gondoskodott.
Az egyesület képviseletében eljáró I. Barbara és munkatársa a bejelentéssel érintett ingatlanon egy kutyát találtak, akinek a veszettségi oltása már lejárt, de az egészségi állapotát jónak találták.

 

allatkinzas-zala-megye.jpg

(A fotó illusztráció)


Ezt követően az állatot elhozták a borsfai ingatlanból, B. László terhelt pedig írásbeli nyilatkozatban lemondott a kutya tulajdonjogáról.
Ezt követően 2017. március 9. napján a Bogáncs Állatvédő Egyesület munkatársai, - állampolgári bejelentést követően - ismét megjelentek B.László terhelt Borsfa, szám alatti családi házánál, ahol az egyik melléképületben rátaláltak a terhelt járásképtelen, rendkívül rossz, alultáplált állapotban lévő másik kutyájára.

 

Az azonosító chippel ellátott, kb. 11 éves korú, keverék fajtájú, szuka nemű kutyát B. László terhelt rendszeresen és szükséges mértékben nem táplálta, megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbeviteléről nem gondoskodott, és 2014. évtől a kutya számára kötelező oltások beadatását, állatorvosi kezeltetését is elmulasztotta.
B. László 2017. február hónapban – pontosabban meg nem állapítható időpontban – a Borsfa,. szám alatti lakóingatlanából elköltözött, oda az állatvédők és nyomozó hatóság által foganatosított intézkedésekig csak néhány alkalommal tért vissza.  

 

A kutya a megfelelő gondozás elmulasztása következtében 2017 tavaszára kórosan sovánnyá vált, 2017. március 9. napján történt megtalálásakor nagymértékben ki volt száradva, gerince és bordái kilátszottak, valamint gyermekfejnyi nagyságú emlődaganatot és gátsérvet diagnosztizáltak nála. A kutya az energiahiány miatt oly mértékben le volt gyengülve, hogy járásképtelenné vált.

 

Az állatorvosi vizsgálatok elvégzését követően a kutyát mesterségesen táplálták és a zalaegerszegi Bogáncs Állatmenhelyre szállították, azonban az állatnál súlyos máj-és vese elváltozásokat is diagnosztizáltak, ezért három nappal később el kellett altatni.
 
Az éheztetéssel, a hosszú ideig tartó elhanyagolással a terhelt az állatnak különös szenvedést okozott.
B. Lászlót a Nagykanizsa Járási Ügyészség állatkínzással vádolja.