Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.05.20

Becsehelytől a Nyergestetőig kirándultak a becsehelyi és a bázakerettyei diákok

A Becsehelyi Általános Iskola becsehelyi és bázakerettyei hetedikes diákjai és pedagógusai Simonné Benkő Edit igazgató vezetésével május 4-8 között a Határtalanul! program keretében erdélyi körutazást tettek. Erről váltottunk szót az igazgató asszonnyal.

 

becsehely-iskola-arad.jpg


- Nem először járták végig ezt az utat.


Valóban, a 2010/11-es tanévben pályáztunk először, akkor még Balassa Istvánné igazgató asszony vállalta fel a pályázatot és az út szervezését. A sikereken felbuzdulva, idén már 4. alkalommal pályáztunk és nyertünk a Határtalanul projektünkkel. Mivel Becsehelynek testvérkapcsolata van a székelyföldi Koronddal, így kézenfekvő, hogy egy ilyen pályázat keretében is igyekszünk erősíteni és tovább bővíteni a kapcsolatainkat.


- Merre jártak? Mi mindent mutattak be a gyerekeknek Erdélyből?


Igyekeztünk az öt nap alatt minél több nevezetességet megismertetni a gyerekekkel. Idén elsősorban a Petőfihez és az 1848/49-es szabadságharchoz kötődő helyszíneken volt a hangsúly, de ezen kívül is számos látnivalóban volt részünk.
Nagyszalontán kezdtük utunkat, ahol visszatérő látogatóként az Arany János emlékmúzeumban mindig felejthetetlen élményeket szerzünk Darvas Zoltán igazgató úrnak köszönhetően, aki a gyerekek számára kitűnő, interaktív tárlatvezetést tart. Szintén több éves kapcsolatunk van a bélfenyéri Szent Miklós Gyermekotthonnal. Minden évben viszünk adományokat tartós élelmiszer és játékok formájában. Idén egy jó hangulatú focimeccsre is sor került, ahol bizony a vendéglátók győzedelmeskedtek.

 

becsehely-iskola-nagyvarad.jpg


Jártunk még Kolozsváron, Szovátán, Farkaslakán, Csíksomlyón és a Békás-szorosban is.
Meglátogattuk a székely Thermopülai helyszínét, a Nyergestetőt is, amely az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert. Ott egy olyan emlékkereszthez tudtuk elhelyezni kegyeleti koszorúnkat, amelyet a bázakerettyeiek nevében Szakál István készített.


- Testvériskolai kapcsolatokat is elkezdtek építeni?


Igen, Gyergyószentmiklóson nagy szeretettel fogadtak bennünket a Vaskertes iskolában, betekintést nyertünk a helyi iskolai életbe, Gyergyó történelmébe. A gyerekek között gyorsan kialakult a barátság, amely az internet segítségével folytatódik itthonról is. Tervünk, hogy a jövőben idehaza vendégül lássuk majd a gyergyói gyerekeket.

 

becsehely-iskola-nyergesteto.jpg


- Miért fontos egy ilyen kirándulás az iskola életében?


A gyerekeknek ismerniük kell a határon túli magyarság életét, történelmét, mert ők is hozzátartoznak a nemzethez. Ezeknek az ismereteknek a megszerzéséhez a legjobb a személyes tapasztalatszerzés. Az érzelmi kötődés így valóságos és erősebb, mintha könyvekből, tananyagként hallanának csak Erdélyről. Csernakeresztúron például családoknál szálltunk meg, így bepillanthattuk a határon túl élők mindennapjaiba, életkörülményeibe is. Különösen jó érzés volt, hogy mindenütt szeretettel és örömmel fogadták az anyaországból érkező diákcsoportot. Diákjaink pedig úgy köszöntek el, hogy visszajönnek majd a családdal együtt, mert Erdélyt látni kell - mondta honlapunknak Simonné Benkő Edit.