Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.01.20

Bankkártyával manipulált, több mint 1 milliót sikkasztott egy benzinkutas nő Lentiben

Egy 1986-ban született tornyiszentmiklósi nő 2016. március 17. napjától 2017. december 04. napjáig volt egy Lentiben lévő üzemanyagtöltő állomás kezelője. A nő 2017. május hónap elején rájött arra, hogy a töltőállomáson működő POS terminálok nem megfelelő használata esetén egy szoftverhiba áll elő.

Ez a hiba bankkártyás fizetésnél fordult elő, ha a bankkártyát behelyezték a terminálba, beütötték a bankkártyához tartozó PIN kódot, a terminál kapcsolatba akart lépni a bankkal, majd mielőtt ez a kapcsolat létrejött volna, egy-két másodpercen belül kihúzták a bankkártyát a terminálból.

benzinkut-tankolas.jpg

Ebben az esetben az online kapcsolat nem jött létre, a bank visszautasította a tranzakciót (azaz nem vonta/vonatta le a kártyabirtokos folyószámlájáról a vásárlás ellenértékét), azonban a töltőállomáson lévő pénztárgép felé a POS terminál olyan üzenetet küldött, miszerint sikeres bankkártyás fizetés történt. Emiatt a töltőállomás kasszájában hiány nem keletkezett, ellenben a vásárlást senki sem fizette ki.

A nő ennek ismeretében 2017. május 07.  és 2017. november 27.  között ezt a szoftverhibát kihasználva, rendszeresen rendelt utánvétellel különféle termékeket webáruházakból – azzal, hogy azokat a töltőállomáson, a Pick Pack Ponton, illetve a Posta Ponton vette át.

A termékeket formálisan bankkártyával „fizette ki”, azonban a tranzakciókat minden esetben megszakította, így folyószámlájáról a vásárlások ellenértéke nem került levonásra, és a kasszában sem keletkezett hiány. A csomagrendelések mellett rendszeresen feltöltötte az üzemanyagkártyáját is. A nő ezek során  összesen 1.019.667,-Ft kárt okozott a munkáltatójának, mert utólagos elszámolás  keretében  a munkáltató kiegyenlítette a követeléseket.
 

Ezeken túl  a készpénz ellenében végzett tankolásoknál több esetben – szintén a szoftver hibáját kihasználva - eltulajdonította az ügyfelek által fizetésnél átadott pénzt. Ilyenkor az ügyfél tankolt, bement a kasszához a pénzzel, azt átadta a nőnek, névre szóló számlát nem kért, a nyugtát nem várta meg, majd távozott.

A 34 éves éves nő a pénzt eltette, a pénztárgépbe pedig nem készpénzes, hanem bankkártyás fizetést ütött be, majd saját bankkártyájával „fizetett”, azaz eljátszotta a fenti megszakításos tranzakciót. A nő a vásárlók által átadott készpénzt ezekben az esetekben ellopta.     

A nő összesen 1.120.448,-Ft-ot lopott el a vásárlók által átadott készpénzből.
Az ügyben a Zalaegerszegi Járási  Ügyészség  információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és sikkasztás bűntette miatt emelt vádat - értesült honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.