Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.06.01

Az Év Kiváló Szakembere díjat kapta a becsehelyi Harcz Endre

Harcz Endre 38 éves. 15 éve foglalkozik "mediterrán" gyümölcsök termesztésével Zala megyében, mint pl. a füge, kivi és káki (datolyaszilva).
Kezdetben hobbinak indult a dolog, később országos szinten óriási terjesztői munkát végzett.
Ennek a terjesztői munkának az eredményeképpen az elmúlt 8 évben többhektáros ültetvények létesültek ezekből a növényfajokból.
testvérével közösen egyhektáros káki ültetvény tulajdonosai, az idén várják az első komolyabb termést.

becsehely-harcz-endre-2018.jpg

becsehely-harcz-endre-2018-1.jpg

Mivel az ültetvényekben kitanulta a füge, kivi és kákitermesztés minden fortélyát, őstermelőként elkezdték szaporítani ezeket a növényeket.
Rengetegen keresik olyan füge, kivi vagy káki tulajdonosok is, akiknek régóta vannak ilyen növényei, de szaktanácsot nem kaptak soha, senkitől.
Azt vallja, hogy a pontos, használható szaktanács legalább olyan fontos, mint a jó szaporítóanyag.
Meteorológiával és klimatológiával is rengeteget foglalkozik, ami a sok tévhit miatt nagyon fontos részét képezi a munkájának.
Azt gondolja, hogy a versenyképes gyümölcstermesztés megköveteli, hogy lépést tartson faj- és fajtahasználatban is a piac követelményeivel a rendelkezésre álló talaj és klímapotenciál maximális kihasználásával.
Ezért kezdtek el foglalkozni ezekkel a gyümölcsfajokkal is, és nagyon jó eredményeket értünk el, bebizonyítva, hogy üzemi méretekben is termeszthetők ezek a gyümölcsfajok.
(Forrás és fotók:
Facebook)

 

loading...