Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.02.20

ÁSZ vizsgálatot kezdeményez Keszthely polgármestere a kikötő eladás ügyében

ruzsics-ferenc-keszthely-polgarmester.jpg

 

Az Állami Számvevőszék közleménye.

Keszthely polgármestere 2015. február 18-án arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a város új vizsgálatot kezdeményez a kormányhivatalnál, valamint az ügyészséghez és az Állami Számvevőszékhez fordul a keszthelyi kikötőeladás ügyében. Ezzel kapcsolatban az ÁSZ az alábbi közleményt teszi.


Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, kizárólag a Parlamentnek alárendelve látja el feladatát. Az ÁSZ általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és az állami és önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzését, ugyanakkor nem az ÁSZ az államháztartás ellenőrzésének egyetlen szerve.


A közpénzügyek ellenőrzését Magyarországon egy összehangolt, egymásra épülő elemekből álló rendszer biztosítja, melynek az első ellenőrzési védelmi vonala az egyes intézmények, illetve önkormányzatok belső kontrollrendszere (belső ellenőrzés); a második vonal az ágazati kormányzati ellenőrzés (Pl: kormányhivatali ellenőrzés); majd harmadik ellenőrzési védelmi vonalként működik a külső független audit (számvevőszéki ellenőrzés). A számvevőszéki ellenőrzés nem helyettesíti az adott szervezet belső ellenőrzését és az ágazati kormányzati ellenőrzést sem, legfeljebb kiegészítheti, ellenőrizheti azokat.

 

Az Állami Számvevőszék ellenőrzéseit előre meghatározott nyilvános ellenőrzési terv, a szigorú nemzetközi sztenderdeket irányadónak tekintő módszertan és kidolgozott ellenőrzési program alapján utólagosan végzi. A megkereséseket, kezdeményezéseket az ÁSZ minden esetben jelzésként kezeli, ellenőrzései tervezése során azokat a kockázatelemzési rendszerébe beépíti, figyelembe veszi és hasznosítja.


(Forrás: MTI-Országos Sajtószolgálat.Kiadó: Állami Számvevőszék. Fotó: Facebook)