Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.05.23

Állatkínzók ellen emeltek vádat Zalában

Egy férfi hazájában, Olaszországban nehéz anyagi körülmények között élt, ezért elhatározta, hogy Magyarországról illegálisan Olaszországba szállított kölyökkutyákat  fog értékesíteni.  
Ismerőse fizetség ellenében vállalta, hogy sofőrként segít a szállításban. A férfiak egy kisteherautóval 2018. január 31-én Torinóból Nyíregyházára, Nagykátára és Budapestre utaztak, és különböző, engedély nélküli ebtenyésztőktől 6-10 hetes 20 franciabulldog és 5 angol bulldog kölyökkutyákat  vásároltak.
A kölyköket állatszállító boxokban és papírdobozokban szállították állategészségügyi dokumentumok, és egyedi azonosító jelzések nélkül.
A rendőrség a gépkocsit még a magyar-szlovén határ átlépése előtt feltartóztatta, a kiskutyákat lefoglalta.

kutyacsempesz-zala-megye-2018.jpg

(Ezek a kiskutyák voltak az autóban. Fotó: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

A férfiak a hosszú, 11-13 órás utazás ellenére a kiskutyák etetéséről, itatásáról, mozgatásáról, és a levegőcseréről nem gondoskodtak, így az összezsúfoltan elhelyezett, mozgásukban korlátozott, folyadékkal el nem látott kölyökkutyáknál fennállt az oxigénhiányos állapot kialakulásának és a kiszáradásnak a veszélye, az utazás az állatok számára stresszel és gyötrelemmel járt, a 8 hetes életkort el nem érő, az anyjuktól idő előtt elválasztott kiskutyák számára életveszélyes volt.
A 25 kölyökkutyából egy állatvédő alapítvány által biztosított gondos orvosi ellátás ellenére 7 elpusztult, de az életben maradt kölykök közül is többen egészségkárosodást szenvedtek, több hétig tartó folyamatos állatorvosi kezelésre szorultak.
A Lenti Járási Ügyészség az olasz  férfiakkal szemben  minősített állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Lenti Járásbíróság előtt - értesült honlapunk dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivőjétől.

 

loading...