Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.15

Állatkínzók állnak bíróság elé Zalában

Egy 2000-ben született  batyki férfi tulajdonában volt 2016-tól egy Tyson nevű staffordshire terrier kutya, amelyet lakásán tartott. Az idén - május 6-án - az állatvédő egyesület bejelentést kapott, hogy a kutya nagyon rossz állapotban van. Az állatvédők felajánlották a segítségüket és értesítették az állatorvost.

A férfi az állatot az állatorvosi rendelőbe ugyan elvitte, aki gyógyszeres kezelést és további kontrollvizsgálatot javasolt, amelynek gazdája nem tett eleget. 2020. júniusában ismételt bejelentést érkezett az állatvédő egyesülethez, hogy a kutya rosszabb állapotban van.

kutya.jpg

Az állatvédők ismételten megjelentek Batykon, ahol azt tapasztalták, hogy a kutya nem tud menni, kukacok és bogarak is megtámadták a testének daganatos részét. Az állatorvos a kutyát gyógyíthatatlan daganatos betegsége miatt elaltatta. Az állat betegsége komoly fájdalmat és étványtalanságot okozott. A kutya ellátása hiányos volt, hátsó felén már a lesoványodás jelei mutatkoztak.

Ez alkalmas volt arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását és pusztulását okozza. A pusztulásának oka azonban a gennyes gyulladás okozta vérmérgezés volt, ami visszautalt az ellátatlanságra. Amennyiben az állatot nem emelik ki a környezetéből és művi úton nem oltják ki az életét, úgy 2-4 napon belül elpusztult volna.

A Keszthelyi Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat.

Egy 1933-ban született olasz férfi 2016 óta tartotta Tilajújhegyen a Roxy nevű németjuhász kutyáját. Az ebet gyakran láncra fűzte, ezt az állat rosszul tűrte, ezért az olasz úgy döntött, hogy megfegyelmezi a kutyát.

Az eb azonban menekült előle, ezért a terhelt a kezében lévő fejsze éles felével enyhe-közepes erővel fejen ütötte. Az ütés hatására a koponya fejtetői bőrén metszett seb keletkezett, a bántalmazás következtében az ebnél eszméletvesztés, majd bódulat utáni mozgásképtelenség lépett fel.

Az állatot ért behatás maradandó egészségkárosodáshoz, akár pusztuláshoz is vezethetett volna. A bánásmód szükségtelen és rendkívüli fájdalmat okozott, emiatt, illetve az eszméletvesztéses állapot miatt különös szenvedést idézett elő.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.