Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.06.20

Áldozópappá szentelték a becsehelyi Böjti Balázst

Június 20-án, a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisében dr. Veres András megyéspüspök áldozópappá szentelte Böjti Balázst és Bihal Zoltánt, diakónussá pedig Takács Andrást. Az egyházmegye valamennyi részéből érkeztek hívek az ünnepre és imádkoztak a  szenteltekért.

 

bojti-balazs-becsehely.jpg

(A fotón balról az első Böjti Balázs - martinus.hu)

 

A szentelést megelőző este szentségimádáson mondott köszönetet a hivatásáért, a meghívásért Böjti Balázs, Bihal Zoltán és Takács András. Egyben kérték Jézus áldását megkezdett szolgálatukra és életükre.


Homíliájában Veres András, az Olvasmányra utalva, kiemelte: Jeremiást nehéz időben választotta ki Isten az ő prófétájának. Látta a választott nép elpártolását Istentől. De nem szűnt meg a próféta a helyes útra irányítani az embereket és kész volt Isten szolgálatába állni. Minden papi hivatásra vonatkoztatva találhatunk párhuzamokat, mondta a főpásztor.


Amikor valaki felismeri, hogy papi hivatása van, talán először fél. De nem szabad megrettenni annyira, hogy az Istenbe vetett bizalommal ezt le ne győzzék, mondta a megyéspüspök. Minden papi hivatás örökre titok marad. De a papok részéről nem is arra kell keresni a választ, hogy miért engem választott Isten, hanem, hogy méltó módon válaszoljon az illető a hívásra. Erőnk legnagyobb forrása, hogy nem a magunk bölcsességét, hanem Isten szavát és parancsait kell hirdetni. És Isten szava sosem veszít erejéből, mondta Veres András.


Elsőként Takács András diakónussá szentelésére került sor, aki magára öltötte a liturgikus ruhákat: a stólát a bal válláról a jobb oldalánál megkötötték, és ráadták a dalmatikát. Megkapta szolgálata eszközét, az evangéliumos könyvet. A szertartás folytatásában már az újonnan felszentelt diakónus volt a főpásztor segítségére.
Majd következett Bihal Zoltán és Böjti Balázs pappá szentelése. Magukra öltötték a miseruhát, a jelenlévők papok kézrátételükkel a közösség tagjaivá fogadták őket, a megyéspüspök pedig megkente kezüket, hogy örökre lefoglalja őket Isten számára.


A szentmise végén Szent Márton oltáránál imádkoztak a szenteltek Veres András megyéspüspökkel, majd Bihal Zoltán és Böjti Balázs újmisés áldásban részesítették a megjelenteket. (Forrás: martinus.hu)

 

Böjti Balázs újmiséjére június 28-án (vasárnap) 16 órakor kerül sor a becsehelyi templomban.