Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.06.30

Afganisztáni veteránnak hazudta magát, milliókkal verte át a zalai nőt

Egy 26 éves székesfehérvári férfi 2018. augusztusában hamis fényképek felhasználásával a Facebookon „Mark Diamond” álnév alatt, magát Afganisztánban szolgáló amerikai hivatásos katonának kiadva felvette a kapcsolatot egy zalaapáti nővel, akit többször megjelölt ismerősként, mire a nő is visszajelölést küldött részére.

A hölgy internetes fordítóprogram felhasználásával folytatott levelezést az "amerikai katonával", aki a közösségi oldalra történő bejelentkezésekhez és levelezésekhez be nem azonosítható, nigériai és indonéziai szerverekhez köthető IP-címeket használt.  

2018. szeptembertől kezdődően a csaló az internetes levelezések során a nő bizalmába férkőzött, akivel sikerült elhitetnie azt, hogy afganisztáni „katonai szolgálatát” követően Magyarországra költözik, melynek előtte jelentős összegű készpénzt (kb. 1,2 millió dollár) küld megőrzésre diplomáciai futár útján a nő címére.

amerikai-katona-atveres.jpg

A csaló szándéka ugyanakkor már kezdetektől fogva a nő tévedésbe ejtésére és anyagi haszonszerzésre irányult, mivel rövidesen – szintén beazonosíthatatlan szerverhez köthető IP-címről – „Braun Harley” néven, mint az általa előzetesen jelzett „futár” jelentkezett a sértettnél és futárköltség, valamint egyéb költségek címén különböző összegek átutalására bírta rá a hiszékeny nőt.  

Ezt megelőzően a férfi – még 2018. augusztusában – Budapesten felkereste ismerősét, bűntársát,, akinek felajánlotta, hogy amennyiben bankszámlaszámát a rendelkezésére bocsátja, úgy arra különböző magánszemélyektől pénzt utaltat.  Az ismerős 10 százalékért vállalta az együttműködést.

A  II.r. terhelt a nevén lévő számlaszámot adta meg az I.r.  terhelt részére, melyet követően az I.r.  terhelt 2018. szeptemberben a számlaszámot „Braun Harley” futár álnév alatt továbbította a sértett részére és felhívta, hogy utaljon át a számlára 638.970,- Ft összeget futárdíj címén.  

A sértett – bár észlelte, hogy a számlaszám és annak tulajdonosa is Magyarországhoz köthető – a kért összeget 2018. szeptember 17-én a reggeli órákban átutalta a megjelölt számlaszámra. A csaló még aznap újabb levelet írt a sértett részére az állítólagos „futár” álprofil alatt, amelyben arról győzte meg, hogy további összeg átutalására van szükség annak érdekében, hogy a pénzzel tele csomagot a Magyarországra való küldés során „ne világítsák át”.
A sértett nő ennek hatására 2018. szeptember 17-én 14:05 órakor további 1.249.495,- Ft-ot utalt át a megjelölt számlaszámra.  

A II.r. terhelt  a számlájára érkezett pénzösszegekből még aznap Budapesten, a Teve u. 2-4. szám alatti ATM bankjegykiadó automatánál felvett 200.000 Ft készpénzt, míg a további pénzt másik – saját, illetve céges – bankszámláira utalta tovább, ahonnan a későbbiek során készpénzben felvette és megállapodásuk szerint az I.r.  terhelttel  osztoztak az összegen.
2018. szeptember 19-én az I.r. terhelt a „futár” nevében arról értesítette a sértettet, hogy a csomag küldése során újabb problémák merültek fel, amelyek elhárításához további 1.000.000,- Ft átutalása szükséges.

A sértett a kért összeget 2018. szeptember 19-én 14:37 órakor készpénzben fizette be a megadott számlaszámára, a II.r. terhelt  pedig  a pénz megérkezését követően 500.000 Ft-ot a Budapest, Teve u. 2-4. szám alatti ATM-nél készpénzben felvett, míg 490.000 Ft-ot ismét az érdekeltségi körébe tartozó kft. számlaszámára utalt tovább, ahonnan a pénzt szintén felvette, majd az I.r. terhelttel osztoztak az összegen.  

A továbbiakban  "Braun Harley" újabb pénzösszeg átutalására hívta fel a sértettet, aki azonban ettől már elzárkózott, a közösségi oldalon minden kapcsolatot megszakított, majd a rendőrséghez fordult. Az I.r. terhelt jogtalan haszonszerzésre irányuló, folytatólagosan elkövetett cselekményével, a sértett tévedésbe ejtésével, a sértettnek összesen 2.888.465,- Ft kárt okozott, ami nem térült meg. A II.r. terhelt a bűncselekmény elkövetéséhez szándékosan segítséget nyújtott.

A Keszthelyi Járási Ügyészség mindkettejükkel szemben csalás bűntette miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.