Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.15

Afganisztáni veteránnak hazudta magát, átverte a hiszékeny zalai nőt

A vád szerint az I. rendű vádlott (A magyar állampolgár R. M. R. A Szerk.) még  2018 augusztusában a Facebook közösségi oldalon Afganisztánban szolgáló amerikai hivatásos katonának adta ki magát hamis profillal. A sértettet többször megjelölte ismerősként, majd a
visszajelölést követően hosszas levelezést folytatott vele internetes fordítóprogram segítségével, amelyekhez be nem azonosítható IP-címeket használt.

amerikai-katona-atveres.jpg

A férfi a nő bizalmába férkőzött és sikerült elhitetnie vele, hogy a Magyarországra történő költözéséhez jelentős összegű készpénzt küld diplomáciai futár útján a címére.
Az I. rendű vádlott szintén 2018 augusztusában felkereste férfi ismerősét, akivel megállapodtak abban, hogy amennyiben a bankszámlaszámát a rendelkezésére bocsátja, különböző magánszemélyek által utalt pénzösszeg 10%-át megkapja.

Így az I. rendű vádlott a II. rendű rendű vádlott számlaszámát álnév alatt továbbította a sértettnek és felhívta, hogy utaljon rá 638.970 forint összegű futárdíjat. A sértett 2018. szeptember 17-én el is utalta a pénzt, majd még aznap a férfi meggyőzte további 1.249.495 Ft átutalásáról, hogy a pénzzel tele csomagot a Magyarországra küldés során ne világítsák
át.

A II. rendű vádlott a számlájára érkezett pénzösszegekből az ATM bankjegykiadó automatánál felvett 200.000 forintot. A többit tovább utalta, az összegen megosztoztak az I. rendű vádlottal.

2018. szeptember 19-én az I. rendű vádlott a futár nevében értesítette a sértettet, hogy a csomag küldése során problémák merültek fel, amelynek a megoldásához 1 millió forint átutalására lenne szükség. A sértett a kért összeget még aznap be is fizette a II. rendű vádlott számlájára, aki a pénz megérkezését követően 500.000 forintot felvett, míg a fennmaradó 490.000 forintot egy céges számlaszámára utalta, ahonnan utána levette a pénzt, majd megosztoztak rajta az I. rendű vádlottal.

A továbbiakban újabb pénzösszegek átutalására hívta fel az I. rendű vádlott a sértettet, aki azonban ettől már elzárkózott és a hatósághoz fordult.

R.M.R. és társa csalás bűntette minősítésű ügyét január 20-án (szerdán) tárgyalják a Keszthelyi Járásbíróságon, ahol az elsőfokú nyilvános folytatólagos tárgyalás során a vádlott és tanúk kihallgatása várható - olvasható a Zalaegerszegi Törvényszék nyilvános tárgyalási jegyzékében.

Információink szerint a Keszthely környéki nőt átverő két csaló Magyarországon élő magyar állampolgár, akik a vádirat szerint 2.888.465 forinttal verték át a naiv nőt.