Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.18

Adventi koszorú okozott tüzet Zalaegerszegen

A karácsonyi időszak szépségei mellett a veszélyeit se szabad szem elől tévesztenünk. Az egyik ilyen tűzveszélyes tárgy az adventi koszorú, amelyen a karácsony közeledtével immáron három gyertya ég, azonban a minap Zalaegerszegen, pont ez a dísz okozott majdnem lakástüzet.

adventi-koszoru-tuz-1.jpg

Vasárnap este Zalaegerszegen az egyik Berzsenyi utcai lakásba riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit, ahol az adventi koszorú és az alatta található terítő és székek kaptak lángra.
Az ott lakónak szerencséje volt, hogy észlelte a tűzet, még korai fázisában, így a tűzoltók kiérkezése előtt el tudta oltani a lángokat.

adventi-koszoru-tuz-2.jpg

Az ünnepi időszak tűzeseteinek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire.
Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el.

adventi-koszoru-tuz-3.jpg

Biztonsági tanácsok, ha elhagyjuk a lakás:

- Mielőtt elhagyjuk a lakást, oltsuk el a nyílt lánggal égő karácsonyi díszítést, adventi koszorút, mécseseket, más gyertyákat.
- Áramtalanítsuk az elektromos világító eszközöket, díszítő elemeket, fényfüzéreket és karácsonyi égősorokat.
- Az adventi koszorú gyertyáit éghető anyagtól mentes területen, fémtálcán vagy egyéb tűzálló aljzaton lehet meggyújtani.

Tűz esetén hívja a 112 –es segélyhívószámot!
(Forrás és fotók: A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye)