Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.10.19

A zalai Állatvédelmi járőrszolgálat mentette meg Borzast és Bercit

Egy  40 éves  csesztregi  férfi  házas ingatlanának udvarán tartotta a  közepes testű, fehér Berci nevű keverék kan, valamint a  közepes testű, világosbarna  Borzas nevű keverék szuka kutyáját. A gyakran elkóborló Bercit -nyakörv nélkül- lánccal egy lyukas tetejű kutyaól mellé kötötte ki, Borzast pedig  – a párzás megakadályozása  végett - az udvaron lévő 1,5x3 méteres építménybe zárta.
2013-tól  a  kutyákat élelemmel és vízzel csak rendszertelenül, heti egy-két alkalommal látta el. A tartósan éheztetett, helyhez kötött állatokat nem engedte szabadon, mozgatásukról nem gondoskodott. Az éheztetés miatt a kutyák  kórosan sovány állapotba kerültek.  A mostoha  bánásmód következtében a Berci kutya  nyakán a lánc  lekopasztotta a szőrt, a  nyaka kisebesedett,  a tartós éhezés és mozgáshiány miatt a bal csípőjén és jobb mellső lábán is felfekvéses sebek keletkeztek, emésztőrendszere maradandó egészségkárosodást szenvedett,  míg a Borzas kutya pedig legalább 6 hónapos rehabilitációra szorul.

 

allatkinzas-zala-megye.jpg

 

A férfi a kutyáit nem gondozta, elfogadhatatlan körülmények között tartotta őket, mozgási szabadságuktól megfosztotta és tartósan – éveken keresztül – éheztette, mely a kutyáknak  különös szenvedést okozott.

Bejelentésre  az állatvédelmi járőrszolgálat  2016  március 31.-én  megjelent a helyszínen, és értesítette a rendőrséget. A  két kutyát rendkívül alultáplált állapotban találták, bordáik kilátszottak, előttük élelem és ivóvíz nem volt.

A Lenti  Járási Ügyészség a férfi ellen az állatnak különös szenvedést okozó állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Lenti   Járásbíróság előtt - tudatta a Letenye Médiával szerdán dr. Pirger Csaba a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.