Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.04.20

A tetőről esett le a zalai ács ittas segédmunkása, bíróság elé állítják a szakit

Egy 1973-ban született baki férfi ács egyéni vállalkozóként 2020. novemberében elvállalta egy barlahidai családi ház tetőhéjazat felújítási és tetőcsere munkálatainak elvégzését. Az ács a helyszínen bejelentett munkavállalójával, és az általa alkalmilag foglalkoztatott, a későbbi sértettel dolgozott együtt.

Az ács 2020. november 24-én a reggeli munkakezdéskor a munkavállalóját az udvarban lévő cserépanyag felmérésével és átválogatásával bízta meg, a segédmunkást arra utasította, hogy segédkezzen neki tetőszerkezet cseréppel történő lefedésében akként, hogy a cserepeket a talajszinttől számított 4 méter magasan kezdődő tetősíkra hordja fel.

hazteto.jpg

A feljutás érdekében alumíniumlétrákat támasztottak az épület déli és keleti oldalához. Az ács a létrákat úgy támasztotta az épület falához, illetve az ereszhez, hogy azok felső túlnyúlása az előírt legalább 1 méter helyett csupán 40-50 cm volt, amely nem biztosított elégséges kapaszkodási lehetőséget a fel-és lelépéskor.

Az ács a 4 méteres magasságban induló tetősíkon végzendő feladatok biztonságos elvégzésének feltételeit nem biztosította, elmulasztotta a kollektív műszaki védelem kialakítását, védőháló, védőrács, mobil szerelőállvány, lábdeszka és korlát felhelyezését. Továbbá nem biztosította az építőipari tevékenységhez szükséges egyéni védőeszközöket sem, részükre építőipari fejvédő sisakot, csúszásmentes lábbelit, a leesést megakadályozó munkaövet, biztonsági hevederzetet és zuhanásgátlót a munkakezdéskor nem adott, és azok viselését nem írta elő.

Az ács tudtán kívül a 2020. november 24. napi munkanapon ittas állapotban megjelenő, közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt álló segédmunkás 10.00 óra körül – miközben az ács és alkalmazottja a ház udvarán dolgoztak – az ács utasításának megfelelően cserepeket vitt fel a házfalhoz támasztott létrára felmászva és azon kapaszkodva a családi ház tetőhéjazatára.

Eközben megcsúszott, egyensúlyát veszítette, és a 4 méter magas tetősíkról a talajszintre zuhant.  A baleset következtében a segédmunkás 8 napon túl, mintegy 90 nap alatt gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.
 
Az ács mint munkáltató nem gondoskodott a segédmunkás leesés és lezuhanás elleni védelméről, ezen foglalkozási szabályszegésekkel gondatlanságból munkavállalói testi épségét és egészségét veszélynek tette ki.

Az ügyben a Lenti Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat - tájékoztatta honlapunkat dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész szóvivője.