Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A pontyot veszik a legtöbben karácsonykor

Karácsony előtt a legkeresettebb hal továbbra is a ponty, a halászlé nélkülözhetetlen alapanyaga, de a fogyasztók egyre nagyobb mennyiségben keresik a konyhakész, irdalt, szálka nélküli halfiléket, afrikai harcsaszeleteket - tájékoztatta a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke az MTI-t.
Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a ragadozó halak közül nagy igény mutatkozik a harcsára, süllőre, kisebb mennyiségben csukát is vásárolnak.

 

ponty-szetek.jpg

 

A vásárlók egyre gyakrabban keresnek feldolgozott, konyhakész termékeket, ezért egyre népszerűbbek azok a halboltok, ahol megtalálhatók a fagyasztás nélküli, friss halkészítmények. Természetesen élőhalból is bőséges a kínálat, de az "árut" az állategészségügyi szabályozások miatt csak az értékesítésig tartják életben - ismertette.  


Beszélt arról is, hogy az árak az elmúlt évekhez képest számottevőn nem változtak, mindössze egy-két százalékkal kell többet fizetni a halért. A "kenyérhalnak" számító ponty a tavalyi évhez képest drágult, kilogrammonként 2000-2500 forintért kerül forgalomba, a szálkamentes harcsa kilogrammonkénti ára 3000-3500 forint. A karácsonyi kínálatban megtalálhatók a Horvátországból érkező fagyasztás nélküli, friss tengeri halak is, többek között az aranydurbincs, a vörösmárna, vagy vörös tonhal, ezek viszont már sokkal drágábbak, kilogrammonként 4000-5000 forintba kerülnek.


Az elmúlt húsz évben duplájára, 5,2 kilogrammra nőtt az egy főre jutó magyar halfogyasztás, de ez az eredmény még mindig messze elmarad, egynegyede az európai uniós átlagnak - mondta a szakember.
A magyarországi haltermelés közel tizedét adó, teljes egészében magyar tulajdonú Tógazda Halászati Zrt. 2015-ben 710 millió forint nettó árbevétel mellett 30 millió forint nyereséget ért el. MTI